1101
H καταστροφή από ψηλά. Μια πολυκατοικία έχει καταρρεύσει. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων διακρίνονται με χρωματιστές στολές και κράνη επάνω στα χαλάσματα | Rafael Arias/Social Media/via REUTERS

Εικόνες Αποκάλυψης στο Μεξικό από τα 7,1 Ρίχτερ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 22:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/09/2017, 11:20
H καταστροφή από ψηλά. Μια πολυκατοικία έχει καταρρεύσει. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων διακρίνονται με χρωματιστές στολές και κράνη επάνω στα χαλάσματα
|Rafael Arias/Social Media/via REUTERS

Εικόνες Αποκάλυψης στο Μεξικό από τα 7,1 Ρίχτερ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 22:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/09/2017, 11:20

Τουλάχιστον 226 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 7,1 Ρίχτερ ο οποίος έπληξε το κεντρικό Μεξικό την Τρίτη, προκαλώντας την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 44 στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα -μια πόλη 20 εκατ. κατοίκων- όπου σωστικά συνεργεία αναζητούν εναγωνίως επιζώντες στα συντρίμμια.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Εκατομμύρια πολίτες (τουλάχιστον δύο εκατομμύρια μόνο στην Πόλη του Μεξικού) δεν έχουν ηλεκτροδότηση μετά τη σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), σε μια περιοχή στα όρια των πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, με εστιακό βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία και με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο πιο βαρύς απολογισμός του χθεσινού σεισμού καταγράφηκε στην Πόλη του Μεξικού με 117 νεκρούς, ενώ στην Πολιτεία Μορέλος οι νεκροί είναι 55. Η Πολιτεία Πουέμπλα 39, η Πολιτεία του Μεξικού 12 και η Πολιτεία Γκερέρο 3.

2017-09-20T020857Z_129426589_RC1A1F80D1A0_RTRMADP_3_MEXICO-QUAKE
Με αξίνες και φτυάρια, μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να εντοπίσουν παγιδευμένους στα ερείπια (Reuters)

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Ανχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές, γι’ αυτό και ζητήθηκε από τους κατοίκους να μην καπνίζουν στον δρόμο! Ζητήθηκε δε από όσους δεν επλήγησαν να ετοιμάσουν ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης καθώς οι μετασεισμοί θα είναι εξίσου ισχυροί…

Σε αυτές τις συνθήκες συγκλονίζει η τραγωδία σε τετραώροφο δημοτικό σχολείο στην Πόλη του Μεξικού όπου τουλάχιστον 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και περίπου 20 είναι αγνοούμενα μετά την κατάρρευση του κτιρίου. Μαζί τους αγνοούμενοι είναι και οκτώ ενήλικες. Στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο που μίλησε με γονείς παιδιών που ακόμη αναζητούν τα παιδιά τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια.

«Έχουμε κάποια κτίρια (που κατέρρευσαν) στα οποία κατά τις πληροφορίες μας μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα. (Τα σωστικά συνεργεία) δουλεύουν με πολλή προσοχή», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί κι άλλο προσωπικό για να συνδράμει στις έρευνες.

Παράλληλα, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εκκλησία που βρίσκεται στην πλαγιά ενός ηφαιστείου όταν μια κατολίσθηση καταπλάκωσε την εκκλησία όπου βρίσκονταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ηφαίστειο σημειώθηκε και μια μικρή έκρηξη μετά τον σεισμό!

Ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρέθηκαν αντιμέτωπα με κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς πέρα από τη συνηθισμένη μεγάλη κίνηση ο σεισμός εξώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους το συντομότερο, ενώ όλος ο παραγωγικός κόσμος (εργαζόμενοι και μαθητές) βρίσκονταν στις εργασίες τους ή στα σχολεία.

Η τραγική σύμπτωση

Η δόνηση σημειώθηκε ακριβώς την ημέρα που συμπληρώθηκε η 32η επέτειος από τον σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον πολιτών! Πολλοί μάλιστα συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών, όπως έγινε έκτοτε παράδοση κάθε 19η Σεπτεμβρίου!

o-101-TRAGEDIES-OF-ENRIQUE-METINIDES-facebook
Φθινόπωρο 1985, Πόλη του Μεξικού. Οι καπνοί από τα ερείπια υψώνονταν επί ημέρες στον ουρανό της πρωτεύουσας…

Τότε ο σεισμός είχε προκαλέσει αμφιβολίες αν και κατά πόσο το Μεξικό μπορούσε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το επόμενο καλοκαίρι, αλλά η διοργάνωση είχε γίνει κανονικά. Τώρα, το στάδιο «Αζτέκα», όπου είχε γίνει ο τελικός Αργεντινή – Δυτ. Γερμανία αλλά και το περιβόητο ματς Αγγλία – Αργεντινή με το «χέρι του Θεού» Μαραντόνα, άνοιξε στα δύο!

DKG9uENVwAAstBK
Σεπτέμβριος 2017, Πόλη του Μεξικού. Οι κερκίδες του περίφημου σταδίου «Αζτέκα» έχουν υποστεί ρήγμα από τον σεισμό

Ο σεισμός ήταν ο δεύτερος που συγκλόνισε το Μεξικό μέσα στον Σεπτέμβριο: Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε νότιες πολιτείες της χώρας την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα είναι πολυκατοικίες, το μοιραίο σχολείο που παγίδευσε δεκάδες μαθητές, ένα εργοστάσιο κι ένα σούπερ μάρκετ. Η ακριβή συνοικία Ρόμα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα: μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτίρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

Εκατοντάδες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά ψάχνουν στα συντρίμμια με αξίνες, φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια.

«Η γυναίκα μου είναι εκεί μέσα. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί της. Δεν απαντάει. Τώρα μας λένε να κλείσουμε τα κινητά επειδή έχει διαρροή αερίου», είπε ο Χουάν Χεσούς Γκαρσία, 33 χρονών, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του.

Στο Twitter πολίτες ζητούσαν πληροφορίες για συγγενείς τους, ανάμεσά τους τον οκτάχρονο Αλέξις, που ήταν στο σχολείο του όταν έγινε ο σεισμός. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τη σφοδρότητα του σεισμού: καταρρεύσεις κτιρίων, μια ισχυρή έκρηξη μέσα σε ένα κτίριο…

«Είμαι συγκλονισμένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω, είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χεορχίνα Σάντσες, 52 χρονών, σε μια πλατεία της πρωτεύουσας.

Λίγο πιο κάτω, μέλη σωστικών συνεργείων κραύγαζαν «μην καπνίζετε! Μην καπνίζετε!» καθώς υπήρχαν σε πολλά σημεία διαρροές αερίου…

2017-09-19T234118Z_2124017154_RC170967D9F0_RTRMADP_3_MEXICO-QUAKE
Πολίτες απομακρύνουν χαλάσματα στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού (REUTERS/Henry Romero)

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μεξικού, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, τα σχολεία στην πρωτεύουσα και στην Πουέμπλα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετά το σεισμό, ενώ στο χρηματιστήριο οι συναλλαγές διακόπηκαν. Το αεροδρόμιο λειτούργησε και πάλι μερικές ώρες αργότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=081xmC119Xg

Μια ιστορία φονικών σεισμών

Ο σεισμός της Τρίτης ήταν ο πιο φονικός μετά από εκείνον της 19ης Σεπτεμβρίου 1985 από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Πολύ κοντά στο όριο μεγάλων λιθοσφαιρικών πλακών, το Μεξικό ταλαιπωρείται συχνά από μεγάλους σεισμούς, πολλές φορές πολύνεκρους και με εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, τα 8,1 βαθμών που κατέστρεψαν την πόλη του Μεξικού, άφησαν πάνω από 10.000 νεκρούς ως και 30.000 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ακόμη και αν το επίκεντρο ήταν 350 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Στις 9 Οκτωβρίου 1995, σεισμός μεγέθους 8 βαθμών έπληξε τις Πολιτείες Κολίμα και Χαλίσκο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων. Από αυτούς 30 έχασαν τη ζωή τους σε ξενοδοχείο στην πόλη Μανσανίγιο.

Περί τους 50 νεκρούς άφησαν δύο σεισμοί 7 και 7,5 βαθμών στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 1999. Αλλοι 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στις δυτικές ακτές του Μεξικού, στις Πολιτείες Κολίμα, Μιτσοάκαν και Χαλίσκο.

Ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου 2017: μεγέθους 8,2 βαθμών, δηλαδή ο πιο ισχυρός εδώ και έναν αιώνα, προκάλεσε τον θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200, στις πολιτείες Οαχάκα και Τσιάπας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...