206
| Alexandros Michailidis / SOOC

Σεισάχθεια… για χρέη κάτω από 10 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 08:34
|Alexandros Michailidis / SOOC

Σεισάχθεια… για χρέη κάτω από 10 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 08:34

Σε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι χρωστούν σε όλους –ή έστω στη χώρα όπου όσοι δεν χρωστούν είναι μια μοναχική εξαίρεση– το κράτος, μέγας οφειλέτης και αυτός, προχωράει σε μια κίνηση εξορθολογισμού της κατάστασης: η κυβέρνηση προχωρά στη διαγραφή προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο ύψους κάτω των δέκα ευρώ.

Οπως ανέφερε η «Καθημερινή της Κυριακής» σε ρεπορτάζ του Κωστή Π. Παπαδιόχου, η ρύθμιση θα αφορά 500.000 οφειλέτες, με αποτέλεσμα αυτομάτως να μειωθούν σε κάτω από τρία εκατομμύρια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η διαγραφή των χρεών αυτού του ύψους έχει μια λογική καθώς το κόστος είσπραξής τους ήταν πια μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο ποσό. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για την έκδοση ειδοποιήσεων, την είσπραξη μέσω ebanking αλλά και από την σπατάλη ανθρωπίνων πόρων με επιπλέον φόρτο για τους υπαλλήλους, αποσπώντας τους από άλλες υποθέσεις, είναι στην πράξη πολλαπλάσιο από το χρέος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ρύθμιση αναμένεται να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατά την εφημερίδα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα κινήσεων «απλής λογικής» που χωρίς να έχουν δημοσιονομικό κόστος μεταβάλλουν το σκηνικό και, όπως αποδεικνύεται από τον θετικό αντίκτυπο των αλλαγών στο πανεπιστημιακό άσυλο και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έχουν απήχηση στους πολίτες, αλλά δεν προωθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...