427
Σεμπάστιαν Κουρτς και Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από το τιμητικό άγημα κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Βιέννη τον περασμένο Μάρτιο |

Σεμπάστιαν Κουρτς: «Καληνύχτα Ευρώπη» αν υποκύψουμε στον Ερντογάν – Στηρίζουμε Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 17:07
Σεμπάστιαν Κουρτς και Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από το τιμητικό άγημα κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Βιέννη τον περασμένο Μάρτιο
|

Σεμπάστιαν Κουρτς: «Καληνύχτα Ευρώπη» αν υποκύψουμε στον Ερντογάν – Στηρίζουμε Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 17:07

Kαμία υποχωρητικότητα έναντι του Ερντογάν και σταθερή στήριξη της Ελλάδας στη δύσκολη αποστολή της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζήτησε εκ νέου ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Για να μην επαναληφθεί το 2015, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο τρόπο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν –που εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας τους ως όπλο– τότε, καληνύχτα Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αυστριακού καγκελάριου κατά τη διάρκεια συζήτησης στον τηλεοπτικό σταθμό της Kronen Zeitung, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε καταγγείλει ανοικτά τον Ερντογάν για την προκλητική ανακοίνωσή του περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα, τον περασμένο χειμώνα. Είχε κατηγορήσει ευθέως μάλιστα τον τούρκο πρόεδρο ότι οργάνωσε συνειδητά αυτή την επέλαση προσφύγων που γινόταν, όπως είχε επισημάνει, τελείως στοχευμένα, μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς τη Βουλγαρία.

«Οι άνθρωποι αυτοί», είχε δηλώσει τότε ο αυστριακός καγκελάριος, «χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ, κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην ΕΕ».

«Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε διαμηνύσει, τονίζοντας ότι η μεταναστευτική πίεση στον Εβρο δεν αποτελούσε  σύμπτωση, αλλά επρόκειτο για μία συνειδητή και οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά.

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη από ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη, ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μη γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν», ήταν η χαρακτηριστική προειδοποίηση του καγκελαρίου της Αυστρίας προς τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, είχε συνάντηση με τον διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Αμυνας της Αυστρίας, δρα Αρνολντ Καμέλ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο κ. Στεφανής και ο κ. Καμέλ συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν η πρεσβευτής της Αυστρίας στην Ελλάδα, Ερμίνα Πόπελερ, και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...