682
Μεγάλες αυξήσεις εν μέσω θερινής περιόδου και στις μεταφορές με πλοίο (20,4%) | ΙΝΤΙΜΕnews

Σε υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός – στο 12,1% τον Ιούνιο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 13:33
Μεγάλες αυξήσεις εν μέσω θερινής περιόδου και στις μεταφορές με πλοίο (20,4%)
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σε υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός – στο 12,1% τον Ιούνιο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 13:33

Ανοδικά για 13ο διαδοχικό μήνα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο εθνικός πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ανέβηκε σε ετήσια βάση στο 12,1%, από 11,3% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση και εν συγκρίσει με τον περασμένο Μάιο, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η άνοδος στις τιμές είναι εκρηκτική σε πολλές κατηγορίες προϊόντων: στο 117,7% στο φυσικό αέριο, στο 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο 45,6% στα καύσιμα.

Μεγάλες αυξήσεις και στις μεταφορές: 48,5% στις μεταφορές με αεροπλάνο, 32,9% στα ταξί και 20,4% στις μεταφορές με πλοίο.

Η διαμονή στα ξενοδοχεία είναι ακριβότερη κατά 27,7%.

Στα τρόφιμα, 24,9% ακριβότερα είναι τα έλαια, 15,9% το ψωμί και 15% τα κρέατα. Καταγράφεται αύξηση 11,3% στα λαχανικά.

Ακριβότερα 12% τα καινούργια αυτοκίνητα και 15,9% τα μεταχειρισμένα.

Οι αυξήσεις τιμών έναντι του Ιουνίου 2021

12,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

31,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

6,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

0,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

25,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

1,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, βιβλία.

0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

6,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Ο μοναδικός κλάδος που καταγράφεται υποχώρηση στις τιμές είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών, με πτώση 2,3%.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

«Η σημερινή ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του πληθωρισμού Ιουνίου ύψους 12,1%, όταν τον Μάιο κυμάνθηκε στο 11,3%, επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον εκτός ελέγχου», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι «καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και πολύ μακριά από την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «στην πράξη ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό από 25% και πάνω για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης των μικρομεσαίων και των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού οι ετήσιες μεταβολές στη στέγαση είναι 35%, στις μεταφορές 25% και στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 12,6% και με δεδομένο ότι οι ετήσιες αυξήσεις σε καύσιμα έχουν αγγίξει πλέον το 45,6% και στον ηλεκτρισμό 70,4%»!

Επικρίνει έντονα την κυβέρνηση επειδή επιμένει σε «αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που αποτελούν φύλλο συκής για την αχαλίνωτη κερδοσκοπία του κρατικού προϋπολογισμού εις βάρος κυρίως των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών μέσα από τους υψηλούς φόρους κατανάλωσης, την ώρα μάλιστα που, μελέτες και προβλέψεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών, δείχνουν ότι πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία και διαψεύδουν την κυβερνητική υπεραισιοδοξία».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλήγει με την αναφορά «να θυμούνται στη Νέα Δημοκρατία ότι οι πολίτες θα καταδικάσουν την αναλγησία τους πολύ πιο γρήγορα από ότι διατείνεται ο Πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...