274
|

Σε υπερδιπλάσια τιμή η πλαστική σακούλα από το νέο έτος

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 14:31

Σε υπερδιπλάσια τιμή η πλαστική σακούλα από το νέο έτος

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 14:31

Υπερδιπλασιάζεται από το νέο έτος η τιμή της πλαστικής σακούλας καθώς με την αύξηση του ειδικού τέλους χρέωσης (συν τον φόρο) ανεβαίνει στα 0,09 ευρώ από τα 0,04 ευρώ που είναι σήμερα.

Η… ακριβότερη πλαστική σακούλα επιφέρει αυτόματες αυξήσεις και στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, αφού αυτά θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5 ευρώ με το νέο έτος.

Στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι ο περιορισμός της χρήσης της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 μέχρι το 2025.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), «τα στοιχεία καταγράφουν το 2018 μία μείωση της τάξης του 75-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017, ενώ εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης, τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017».

Με βάση τις μετρήσεις (αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός σουπερμάρκετ) ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης κατά 65%, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 130-135 σακούλες ανά κάτοικο τον χρόνο.

Το περιβαλλοντικό τέλος εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται ηλεκτρονικά τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Από την επιβολή του τέλους εξαιρούνται οι πολύ λεπτές σακούλες (μικρότερες των 15 μικρόμετρων) και οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς, καθώς και οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στο υπαίθριο εμπόριο.

Κατά συνέπεια από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται όσες επιχειρήσεις έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και απεριπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...