279
Πολίτες με ψώνια από λαϊκές αγορές που οργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση | REUTERS/Murad Sezer

Σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009 η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2019, 14:29
Πολίτες με ψώνια από λαϊκές αγορές που οργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση
|REUTERS/Murad Sezer

Σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009 η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2019, 14:29

Η Τουρκία εισήλθε σε υφεσιακή τροχιά για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Δευτέρα, φέρνοντας ένα δυσοίωνο νέο για την κυβέρνηση μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας σημείωσε κάμψη κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία και κατά 2,4% σε σχέση προς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,1%.

Ο κανόνας που χρησιμοποιείται διεθνώς ορίζει ότι όταν το ΑΕΠ μίας χώρας μειώνεται κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οικονομία της θεωρείται ότι εισέρχεται σε ύφεση.

Για το σύνολο του 2018 η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έκλεισε στο 2,6% έναντι 7,4% το 2017.

Η ραγδαία υποχώρηση εξηγείται εν μέρει από τον μεγάλο πληθωρισμό που προκλήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας τον περασμένο Αύγουστο, από την αυξανόμενη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, αλλά και την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι διεθνείς αγορές απέναντι στις οικονομικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

Η τουρκική λίρα απώλεσε το 30% της αξίας της το 2018, όμως από τις αρχές του νέου έτους η τιμή της έχει σταθεροποιηθεί. Σήμερα η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στις 5,44 λίρες. Μέσα στο 2018 είχε φτάσει ακόμη και στις 7 λίρες.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 19,67% τον Φεβρουάριο, πέφτοντας ωστόσο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.

«Τα χειρότερα έμειναν πίσω μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ (είναι ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν), αποδίδοντας σε «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τα δυσμενή στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως θα στοιχίσουν στο κόμμα του προέδρου Ερντογάν κατά τις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...