358
Χιλιάδες διαδηλωτές με κινητά σε συγκέντρωση κατά του Εντι Ράμα το Σάββατο στα Τίρανα | REUTERS/Florion Goga

Σε βαθιά κρίση η Αλβανία – ο Εντι Ράμα καθαιρεί τον πρόεδρο Μέτα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 12:51
Χιλιάδες διαδηλωτές με κινητά σε συγκέντρωση κατά του Εντι Ράμα το Σάββατο στα Τίρανα
|REUTERS/Florion Goga

Σε βαθιά κρίση η Αλβανία – ο Εντι Ράμα καθαιρεί τον πρόεδρο Μέτα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 12:51

Διαστάσεις πολιτειακής κρίσης πήρε η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα με αφορμή τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στο τέλος του Ιουνίου, στο φόντο της πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα εδώ και μήνες.

Οι διαμαρτυρίες και οι δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ράμα δεν έχουν κοπάσει –το Σάββατο είχαμε για άλλη μια φορά επεισόδια- ωθώντας τον πρόεδρο να προκαλέσει την αναβολή της αναμέτρησης.

Τη Δευτέρα υπέγραψε σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η πρωτοφανής κίνησή του αποσκοπεί στην εκτόνωση της έντασης. Είναι, όπως πρόσθεσε, η καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης λόγω της κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα ήλθε άμεσα, με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε ακόμη τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του,  δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου», ανοίγοντας πρακτικά τον δρόμο για την καθαίρεση του.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα συντάχθηκε με τον πρόεδρο. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης. Εχει δηλώσει ακόμη ότι η παράταξή του θα μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Με την ατμόσφαιρα ήδη ηλεκτρισμένη, η ανοιχτή σύγκρουση των δύο κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων απειλεί να επιδεινώσει την κρίση στη χώρα.

Το Σάββατο σημειώθηκαν για άλλη μια φορά σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση του Εντι Ράμα, και της αστυνομίας.

Προ ημερών είχαν διαρρεύσει σε γερμανική εφημερίδα συνομιλίες που δείχνουν ότι κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών είπε σε αξιωματούχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι θα πίεζε οπαδούς της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τον Ράμα.

Τα δημοσιεύματα έγιναν άλλο ένα όπλο στα χέρια του Μπάσα να ζητήσει την αποπομπή της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός «έκλεψε» τις εκλογές του 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...