294
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (στη μέση) με τους αντιπροέδρους Ντι Μάιο (αριστερά) και Σαλβίνι σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Remo Casilli

Σε τροχιά ρήξης με τις Βρυξέλλες η Ρώμη, ξαναστέλνει στην ΕΕ τον ίδιο προϋπολογισμό

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 07:46
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (στη μέση) με τους αντιπροέδρους Ντι Μάιο (αριστερά) και Σαλβίνι σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Remo Casilli

Σε τροχιά ρήξης με τις Βρυξέλλες η Ρώμη, ξαναστέλνει στην ΕΕ τον ίδιο προϋπολογισμό

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 07:46

Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να υποβάλλει στις Βρυξέλλες και πάλι τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά με την προσθήκη ενός μηχανισμού ελέγχου των δημοσίων δαπανών και τη δέσμευση πώλησης μέρους της δημόσιας περιουσίας.

Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 1,5% για το 2019.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσθέτει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων δημόσιας περιουσίας ύψους 18 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές της Λέγκας, αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Τον Οκτώβριο η Κομισιόν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί μείωσης, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης υπερβολικά αισιόδοξη.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες Τρίτη να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Εχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι, του επικεφαλής της Λέγκας.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται σε μία εβδομάδα και μαζί της τυχόν έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων. Η διαδικασία δυνητικά επισύρει οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (δηλαδή ύψους περίπου 3,4 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...