818
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ | diken.com.tr

Σε ταραχή ο Ερντογάν: πρώτα συγκάλεσε, μετά ματαίωσε το έκτακτο υπουργικό για HΠΑ και S-400

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 16:58
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ
|diken.com.tr

Σε ταραχή ο Ερντογάν: πρώτα συγκάλεσε, μετά ματαίωσε το έκτακτο υπουργικό για HΠΑ και S-400

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 16:58

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, με τις ΗΠΑ να προαναγγέλλουν άμεσες και βαριές κυρώσεις κατά του Ερντογάν σε περίπτωση που τελικά ολοκληρώσει την αγορά από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, στέλεχος του Κρεμλίνου, η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Αγκυρα εντός του Ιουλίου, όπως δηλαδή έχει προγραμματιστεί.

Καθώς όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να βρίσκεται σε ταραχή, αφού μέσα σε λίγες μόλις ώρες, πρώτα συγκάλεσε και μετά ακύρωσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω του θέματος των S-400, αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο.

Ετσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet, ανέβαλε για την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, ακυρώνοντας ταυτόχρονα αιφνιδιαστικά και τις 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη εν όψει των επαναληπτικών εκλογών για την ανάδειξη νέου δημάρχου στις 23 Ιουνίου.

Το άγχος της Πόλης

Ο Ερντογάν είχε πάρει πάνω του την προεκλογική μάχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μία πιθανή νέα νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου απέναντι στον δικό του υποψήφιο, τον πρώην πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Σημειώνεται ότι η νίκη Ιμάμογλου ουσιαστικά ακυρώθηκε, με την επίκληση τυπικών -υποτίθεται- λόγων, με αποτέλεσμα να οριστεί επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει μία προσπάθεια δραματοποίησης της κατάστασης που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σοβαρή για τον Ερντογάν και για την Τουρκία. Κατά δεύτερον, ο λόγος του είναι αρκετά τοξικός και θεωρώ ότι ενδεχομένως έχει φτάσει σε ένα σημείο που πιστεύει πλέον ότι δεν είναι ο ίδιος το ισχυρό «χαρτί» που θα δώσει τη νίκη, την ώθηση που απαιτείται προς τον Γιλντιρίμ. Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί και λίγο πιο πονηρά και να πει ότι, αν και εφόσον χαθεί η Κωνσταντινούπολη, αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον Ερντογάν για μία σειρά λόγων», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ερντογάν θα εξέταζε την κρίση που έχει προκύψει στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, η οποία ήδη είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό των τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση των μαχητικών F-35.

Στην ατζέντα, και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για τα πληρώματα των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, η Τουρκία αλλά και τα Κατεχόμενα εξετάζουν να προχωρήσουν σε μέτρα – αντίποινα με στόχο να πλήξουν τα κυπριακά συμφέροντα στο ενεργειακό πεδίο.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν στην «Καθημερινή» της Κύπρου ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να απαντήσει με την έκδοση ενταλμάτων για τα πληρώματα ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Κύπρου ή με περιορισμό ή ακόμη και με άμεση διακοπή των εργασιών ξένων εταιριών στην Τουρκία, οι οποίες συμμετέχουν στις κυπριακές έρευνες.

Στην Ουάσιγκτον, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν προσβλέπει στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη συζήτηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση για την προγραμματιζόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη] θα έχω μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Σάναχαν. «Ελπίζω ότι (…) θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Σάναχαν, με επίσημη επιστολή του προς τον Ακάρ, ξεκαθάρισε χωρίς αστερίσκους ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να παραλάβει τα αμερικανικά F-35, εάν τελικά προχωρήσει στην απόκτηση των S-400.

Αντίστοιχα, σημείωσε επίσης ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το ρωσοτουρκικό deal.

Από την πλευρά του ο  Ακάρ έδωσε μία πρώτη γεύση του τι θα πει στην προγραμματισμένη συνομιλία του με τον αμερικανό υπουργό.

«Το ύφος της επιστολής Σάναχαν προς την Τουρκία στις 6 Ιουνίου, δεν ταιριάζει με το πνεύμα της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ»), είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται για την τριμερή των Υπουργών Άμυνας Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας ο  Ακάρ.

Οπως συμπλήρωσε, στην επικοινωνία που θα έχουν, θα του θέσει «τα αιτήματα της Τουρκικής Δημοκρατίας, τις γνωστές απόψεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στις επαφές που θα κάνουμε, είτε είναι επιστολή, είτε είναι κατ’ιδίαν συνάντηση, θα συνεχίσουμε να θέτουμε τις γνωστές μας απόψεις στο τραπέζι καθαρά. Και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε την ίδια στάση (…)  Μέχρι σήμερα στο θέμα του ΝΑΤΟ εμείς εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας στο θέμα των δεσμεύσεών μας με τις ΗΠΑ χωρίς καμιά καθυστέρηση. Μέχρι σήμερα δεν τέθηκε κανένα θέμα παραπόνου. Επομένως αναμένουμε κι εμείς από τους συνομιλητές μας με τον ίδιο τρόπο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους», ήταν το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ.

Και όλα αυτά ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Τρίτη ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα έχουν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα, που ήδη βρίσκεται σε καθοδική τροχιά από τον περασμένο Μάρτιο, και καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Αγκυρα βρίσκεται πολύ κοντά στην πόρτα του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...