595
Η Μέτε Φρέντερικσεν σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου | EPA/DUMITRU DORU

Σε «συνέντευξη» για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε ο Μπάιντεν τη Φρέντερικσεν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 12:07
Η Μέτε Φρέντερικσεν σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου
|EPA/DUMITRU DORU

Σε «συνέντευξη» για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε ο Μπάιντεν τη Φρέντερικσεν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 12:07

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, που προσκλήθηκε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την Φρέντερικσεν τον επόμενο μήνα, τροφοδοτώντας συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ για το αν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη δανή πρωθυπουργό για τη θέση που παραδοσιακά προορίζεται για έναν Ευρωπαίο, τον οποίο εγκρίνει η Ουάσινγκτον.

Ο σημερινός γενικός γραμματέας, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη Σεπτεμβρίου ύστερα από πολλές παρατάσεις –αν και είναι πιθανό να παραμείνει για μερικούς μήνες ακόμη, σε περίπτωση που οι ηγέτες της συμμαχίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αντικαταστάτη.

Οπως σημειώνει το Politico, οι σύμμαχοι αναζητούν έναν πολιτικό με το κύρος ενός επικεφαλής κυβέρνησης και δεδομένου ότι όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, υπάρχει ισχυρή πίεση για την εξεύρεση μιας γυναίκας υποψήφιας.

Ταυτόχρονα, η Δανία είναι μια χώρα που στηρίζει μεν την Ουκρανία, αλλά δεν είναι τόσο «σκληροπυρηνική» όσο κάποια κράτη-μέλη από την Ανατολική Ευρώπη.

Διπλωμάτες από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη επιβεβαίωσαν στο Politico ότι η Φρέντερικσεν είναι ένα από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες για τη θέση.

«Πράγματι τη σκέφτονται σοβαρά αρκετοί από τους μεγαλύτερους συμμάχους», δήλωσε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η δανή πρωθυπουργός «υπήρξε σταθερή στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία».

Ομως, η Φρέντερικσεν προέρχεται από μια χώρα που κατείχε πρόσφατα τη θέση αυτή –ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ήταν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μεταξύ 2009 και 2014.

«Μπορεί να μην είναι όλοι οι σύμμαχοι τόσο χαρούμενοι που θα δουν άλλον έναν υποψήφιο από μια σκανδιναβική χώρα», δήλωσε ένας δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ συνάδελφός του από την Κεντρική Ευρώπη δήλωσε εκνευρισμένος ότι δεν είναι μόνο οι βόρειες χώρες που μπορούν να καταλαμβάνουν τη θέση του γενικού γραμματέα.

Ενα ακόμα ζήτημα με την υποψηφιότητα της δανής πρωθυπουργού είναι ότι η Δανία υστερεί στις αμυντικές δαπάνες της, κάτι που θα στείλει το «λάθος» μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Κοπεγχάγη δαπάνησε μόλις το 1,38% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2022, υπολειπόμενη του στόχου της συμμαχίας για 2%.

Επιπλέον, παραμένει ασαφές πότε –και αν– η Φρέντερικσεν θα είναι διαθέσιμη.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, το ΝΑΤΟ και η στήριξη της Ουκρανίας θα είναι στην κορυφή της ατζέντας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν και η Φρέντερικσεν «θα επανεξετάσουν τις προσπάθειές μας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και στενοί εταίροι για την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας και την ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας και θα συζητήσουν την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία απέναντι στον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Η πρόσκληση πάντως προκάλεσε εντύπωση στην Ευρώπη, καθώς δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος υπολογίζει τη Φρεντέρικσεν για τη θέση του γενικού γραμματέα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μπορεί για το πρόσωπο να πρέπει να συμφωνήσουν και τα 31 κράτη-μέλη, αλλά πρώτα πρέπει να το εγκρίνουν οι ΗΠΑ.

Η ίδια η πρωθυπουργός της Δανίας έχει υποβαθμίσει τις εικασίες για πιθανή αλλαγή θέσης, επιμένοντας τον περασμένο μήνα ότι δεν είναι υποψήφια. Το γραφείο της δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία φημολογία.

Αλλα ονόματα που κυκλοφορούν επί του παρόντος ως πιθανοί υποψήφιοι, περιλαμβάνουν τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον βρετανό υπουργό Αμυνας Μπεν Γουάλας.

Επίσης, υποψήφια θεωρείται και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δημοφιλής στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να εκλεγεί γενικός γραμματέας από ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, σημειώνει το Politico, και όπως επισημαίνουν, η διαχείριση της ρωσικής εισβολής απέδειξε ότι υπάρχουν αξιόπιστοι και ικανοί ηγέτες σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...