1070
Αεροσυνοδός της Lufthansa διαμαρτύρεται κατά των περικοπών θέσεων εργασίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός | REUTERS/Ralph Orlowski

Σε ποιες χώρες ο κορονοϊός επιστρέφει δριμύτερος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2020, 16:48
Αεροσυνοδός της Lufthansa διαμαρτύρεται κατά των περικοπών θέσεων εργασίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός
|REUTERS/Ralph Orlowski

Σε ποιες χώρες ο κορονοϊός επιστρέφει δριμύτερος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2020, 16:48

Γερμανία, Αυστραλία και Νότια Κορέα απειλούνται με νέο πανδημικό κύμα, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων «έτεκε» ταχύτατα νέα κρούσματα, τα οποία με τη σειρά τους δημιούργησαν πολλαπλές εστίες έξαρσης της νόσου Covid-19. Σοβαρά προβλήματα με απότομες αυξήσεις θανάτων και νοσηλειών σε Εντατική καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με προειδοποίηση του Λόταρ Βίλερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Robert Koch.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το δεύτερο κύμα μπορεί ακόμη να προληφθεί με μέτρα περιορισμού ανά περίπτωση και οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσαν ότι τίθενται σε lockdown διάφορες περιφέρειες έως τις 30 Ιουνίου (εδώ), μετά την έξαρση κρουσμάτων σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος της περιοχής, η οποία καταμετρά περισσότερους από 370.000 κατοίκους.

Η μονάδα συσκευασίας κρεάτων στο Γκίτερσλοχ της Ανατολικής Γερμανίας είχε λάβει εντολή να κλείσει μετά από τα 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στο εργοστάσιο που απασχολεί συνολικά 6.000 εργαζόμενους, ενώ έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα.

Κινητές ομάδες υγείας, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορονοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η υπόθεση είχε σημάνει συναγερμό στη χώρα, που αναζητά σημάδια πιθανού δεύτερου κύματος κρουσμάτων.

Και δεν πρόκειται για τη μοναδική εστία έξαρσης στη χώρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί κι άλλες στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές του Βερολίνου μετατράπηκε σε «hot spot» εξαιτίας του κορονοϊού. Ακριβώς τη στιγμή που η πόλη προσπαθούσε να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς, ένα ολόκληρο κτίριο διαμερισμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της συνοικίας Νιούκελ μπήκε σε καραντίνα, καθώς διαγνώστηκαν 70 κρούσματα μεταξύ των ενοίκων. Η διαδικασία των τεστ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη χώρα, ο δείκτης R0, που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει κάποιος με κορονοϊό, αυξήθηκε από 1,79 σε 2,88 μέσα σε ένα 24ωρο. Για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού, ο δείκτης θα  πρέπει να είναι κάτω από 1.

Νότια Κορέα

Η χώρα που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο ανίχνευσης της νόσου με ευρεία ιχνηλάτηση των επαφών στα επιβεβαιωμένα περιστατικά και τον μεγάλο αριθμό τεστ στον γενικό πληθυσμό, βρίσκεται ξανά μπροστά σε κίνδυνο μεγάλης έξαρσης.

Πολιτικοί και επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας δήλωσαν ότι ένα δεύτερο κύμα μαζικών λοιμώξεων με κορονοϊό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Νοτιοκορεάτες κρατούν αποστάσεις περιμένοντας στην ουρά για ένα εισιτήριο της παράστασης «Το Φάντασμα της Οπερας», REUTERS/Daewoung Kim

Η Γιουνγκ Εν-Κιεόνγκ, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, εξηγεί ότι το πρώτο κύμα είχε τελειώσει τον Απρίλιο, όταν οι νέες περιπτώσεις μετάδοσης κορονοϊού μειώθηκαν σε περίπου 10 την ημέρα. Από τα τέλη Μαΐου, τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι συνήθως μεταξύ 30 και 60. Συνολικά 282 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Νότια Κορέα από την Covid-19.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, η οποία έχει αναφέρει 102 θανάτους και πάνω από 7.400 κρούσματα κορονοϊού, ένα νέο ξέσπασμα στην πολιτεία της Βικτόρια ανάγκασε τις Αρχές να επιβάλουν και πάλι περιοριστικά μέτρα.

«Είχαμε περισσότερες από 120 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες επτά ημέρες και η κύρια αιτία αυτής της αύξησης ήταν κρούσματα σε οικογένειες», δήλωσε ο υπεύθυνος Υγείας της Βικτόρια, καθηγητής Μπρετ Σάτον.

«Οι κάτοικοι δεν έχουν ακολουθήσει τις συμβουλές μας σχετικά με τις κοινωνικές αποστάσεις, την υγιεινή και τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων που προσκαλούν στο σπίτι», εξηγεί ο ίδιος, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα πρόληψης μετά την καραντίνα, αλλά και πόσο ξεκάθαρα μπορούν να γίνουν με την αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά σε μία χώρα που έχει παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μέση Ανατολή

Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής φρονούν ότι έχουν τελειώσει με τον κορονοϊό, αυτός όμως όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει μαζί τους.

Οι μολύνσεις και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν, τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε πηγές μόλυνσης στο Ισραήλ, ενώ στη Σαουδική Αραβία οι γιατροί αναφέρουν απότομη αύξηση νοσηλείας και θανάτων, όπως γράφει ο Economist.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να πάρουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, καθώς οι οικονομίες των χωρών έχουν αρχίσει και πάλι να ανθίζουν.

Λατινική Αμερική και Ινδία

Το επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, τη χώρα που παρουσιάζει το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Η νόσος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 53.000 άτομα, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρο έχει υποτιμήσει επανειλημμένα τον κίνδυνο του ιού, τα περιστατικά αυξάνονται κατά περίπου 20.000 την ημέρα και οι θάνατοι είναι περίπου 1.000. Η χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στη Λατινική Αμερική μετά από τη Βραζιλία και ο τρίτος υψηλότερος θανάτων από την Covid-19, μετά επίσης από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Στην πόλη του Μεξικού ο τοκετός προτείνεται στο σπίτι, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη/ REUTERS/Gustavo Graf

Ο απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 στην Αργεντινή φτάνει τους 1.000 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ξεπεράσει τους 47.000.

Ο δείκτης θνητότητας (snapshot CFR, δηλαδή το ποσοστό των θανάτων επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε στο 2,4%, ή σε 21,9 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η καμπύλη των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο.

Στο Μεξικό οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 23.000, ενώ 191.000 άτομα έχουν μολυνθεί. Η μεξικανική κυβέρνηση τονίζει πώς ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των υπηρεσιών υγείας να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς και στη Χιλή από τον Μάιο. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ θλιβερό ρεκόρ θανάτων καταγράφει και η Κολομβία.

To αεροδρόμιο της Μπογκοτά στην Κολομβία, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί 200 άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του lockdown, REUTERS/Amanda Perobelli

Παρόμοια τάση με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει και η Ινδία, η οποία έχει αναφέρει περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα του ιού τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Eχει πλέον καταγράψει περισσότερες από 460.000 περιπτώσεις μόλυνσης και 14.500 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Η χώρα επέβαλε lockdown στα τέλη Μαρτίου, αλλά γρήγορα ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς. Οι Ινδοί αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα κόσμο και οι άνθρωποι που αναζητούν εξετάσεις και θεραπεία αποπέμπονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...