Ολα τα ιατρεία έχουν προμηθευτεί τα ατομικά μέτρα προστασίας που απαιτούνται | Shutterstock
Επικαιρότητα

Σε πλήρη λειτουργία τα ιδιωτικά ιατρεία – Πώς θα πηγαίνουμε στον γιατρό

Σταδιακά από τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησαν την κανονική λειτουργία τους τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια σε όλη τη χώρα και από τη Δευτέρα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Γιάννης Δεβετζόγλου

Κανονικά εξυπηρετούν πλέον οι ιδιώτες γιατροί τους ασθενείς από τη Δευτέρα, όμως κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού και με βραδύτερους ρυθμούς, λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Τα τακτικά ιατρεία του δημοσίου συστήματος υγείας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία τους.

Με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία φορώντας μάσκα, ενώ προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, «προτείνουμε, όπως το είχαμε πράξει ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα ιδιωτικά ιατρεία να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού, με ρυθμό ένας ασθενής ανά τουλάχιστον 30 λεπτά. Ο ίδιος ρυθμός θα πρέπει να τηρείται και από τα εργαστήρια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Οι ασθενείς που προσέρχονται στα ιατρεία δεν θα πρέπει να έχουν συνοδό, παρά μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητο, και στην περίπτωση αυτή θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ για τα παιδιά επίσης μόνο ένας γονέας.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς οι οποίοι λόγω της φύσεως της ειδικότητάς τους πραγματοποιούν ενδοσκοπήσεις, αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται με ρυθμό μια ανά ώρα.

Ασθενείς, και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους μετά και το πολυήμερο lockdown, κατά το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους ιατρικούς δείκτες.

Ο ΠΙΣ έχει διαθέσει στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους ατομικά μέσα προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, τα οποία και έχουν κατανεμηθεί στους ιδιώτες γιατρούς σε όλη τη χώρα, προκειμένου τα ιατρεία να λειτουργήσουν σε συνθήκες απόλυτης ασφαλείας.

Χειρουργεία

Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις, η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας έχει ήδη εγκρίνει την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αλλά με μειωμένους ρυθμούς. Η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Τα τακτικά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλείας και με την τήρηση όλων των μέτρων.