283
Χαρτονομίσματα λιρών και δολαρίων σε ένα ανταλλακτήριο | REUTERS/Khalil Ashawi

Σε περιδίνηση η τουρκική λίρα – κατέρρευσε μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/12/2021, 16:25
Χαρτονομίσματα λιρών και δολαρίων σε ένα ανταλλακτήριο
|REUTERS/Khalil Ashawi

Σε περιδίνηση η τουρκική λίρα – κατέρρευσε μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/12/2021, 16:25

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε μια χωρίς προηγούμενο περιδίνηση καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται να υποδύεται τον οικονομολόγο και να απαιτεί χαμηλά επιτόκια –επειδή, μεταξύ άλλων, οι καλοί μουσουλμάνοι θεωρούν τον τόκο ανίερο.

Την Πέμπτη το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 14%, πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό, που επισήμως τρέχει στο 21% αλλά όπως καταγγέλλεται στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει χάσει το 50% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, όμως ο Ερντογάν επιμένει ότι έχει δίκιο και θα ανατάξει την οικονομία της χώρας του με μια τακτική που οι περισσότεροι θεωρητικοί της Οικονομίας κρίνουν τουλάχιστον αντιεπιστημονική.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος ωστόσο εμμένει στην άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα –χωρίς αποτέλεσμα πάντως, απλώς «κάηκαν» συναλλαγματικά αποθέματα για τη διάσωση ενός νομίσματος που καταρρέει.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τους τούρκους πολίτες να γίνονται φτωχότεροι κάθε μέρα που περνάει, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί από τις 2.825 στις 4.250 λίρες την επόμενη χρονιά.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...