488
|

Σε πέντε fake news απαντά το υπουργείο Παιδείας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 18:13

Σε πέντε fake news απαντά το υπουργείο Παιδείας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 18:13

Απαντήσεις σε πέντε ψευδείς ειδήσεις σχετικές με τον χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες διακινούνται στο Διαδίκτυο, δίνει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξηγεί γιατί τα σχολεία δεν αποτελούν κατεξοχήν εστίες μετάδοσης κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι έπειτα από 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου, καθώς και ότι φέτος οι σχολικές μονάδες έχουν την καλύτερη στελέχωση σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές, ενώ και τα σχολικά βιβλία βρίσκονται από το καλοκαίρι στις μονάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«1. “Τα σχολεία αποτελούν κατεξοχήν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού”

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών επιστημόνων, τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του SARS-CoV-2 και συνεπώς, με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού. Λειτουργούμε πάντα υπό τις οδηγίες της ομάδας των ειδικών και, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία, υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών, αλλά και από παιδί σε ενήλικα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής, και μετά από 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, η σημαντική διαφορά της σχολικής τάξης σε σχέση με άλλους χώρους είναι ότι ο πληθυσμός της είναι σταθερός και δεν μεταβάλλεται όπως π.χ. στα καταστήματα, όπου ο πληθυσμός εναλλάσσεται διαρκώς. 

2. “Τα περισσότερα σχολικά τμήματα είναι 26άρια, 27άρια κτλ.”

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα. 

3. “Φέτος τα κενά στα σχολεία είναι περισσότερα από άλλες χρονιές”

Φέτος έχουμε την καλύτερη στελέχωση των σχολείων μας σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές, και τούτο παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορονοϊού. Φροντίσαμε ούτως ώστε: 

α) οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών να γίνουν πολύ νωρίτερα, 

β) να γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και να ολοκληρωθούν εγκαίρως, 

γ) να προχωρήσουν οι μόνιμοι διορισμοί και στη γενική εκπαίδευση, και 

δ) να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται στις 32.291, ενώ προετοιμάζουμε και τρίτη φάση εντός των επόμενων ημερών. Συγκριτικά, τα τελευταία χρόνια:

4. “Δεν έχετε εξασφαλίσει κονδύλια για τις αυξημένες ανάγκες λόγω κορονοϊού”

Ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, τη σχολική χρονιά 2020-2021, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω κορονοϊού. Τα πρόσθετα κονδύλια είναι ύψους 318 εκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, τα οποία είναι επιπλέον των 4.485 μόνιμων διορισμών καθώς και των 32.291 προσλήψεων αναπληρωτών, που έχουν ήδη γίνει. 

5. “Τα σχολικά βιβλία δεν ήταν στην ώρα τους στα σχολεία”

Τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι μαθητές τα παρέλαβαν όλα εγκαίρως».