406
Κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού κάνει τεστ για κορονοϊό σε περιοχή του Χάινσμπεργκ | REUTERS/Wolfgang Rattay

Σε πειραματικό εργαστήριο κορονοϊού μετατρέπεται γερμανική πόλη

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 12:28
Κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού κάνει τεστ για κορονοϊό σε περιοχή του Χάινσμπεργκ
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Σε πειραματικό εργαστήριο κορονοϊού μετατρέπεται γερμανική πόλη

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 12:28

Στη χειρότερα πληττόμενη από τον κορονοϊό πόλη της Γερμανίας, επιστήμονες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια πρωτοφανή μελέτη σε πραγματικές συνθήκες και εκτός εργαστηρίου, ώστε να ανευρεθούν τρόποι για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία.

Η πόλη Χάινσμπεργκ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει χαρακτηριστεί ως «Γερμανική Γουχάν», καθώς έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι, 34 στο σύνολό τους, περισσότερα από 1.300 κρούσματα, ενώ 550 έχουν ήδη αναρρώσει. H πόλη έχει 250.000 κατοίκους.

Οπως γράφει ο Guardian, περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης θα παρακολουθούνται από τους επιστήμονες, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης στον κορονοϊό, με βάση τη διασπορά του.

Τις επόμενες εβδομάδες, η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί από κορυφαίους λοιμωξιολόγους και 40 φοιτητές ιατρικής ως εργαστήριο μελέτης του κορονοϊού. Η έρευνα με τον τίτλο «Θύλακας μελέτης της Covid-19» θα παρακολουθήσει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνολικού γερμανικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χέντρικ Στρικ, οι ερευνητές θα συγκεντρώσουν πληροφορίες και πρακτικές λύσεις για το πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια και πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε περαιτέρω την εξάπλωσή της, χωρίς να «παγώσουν» οι ζωές μας για πολλά χρόνια.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν σαν οδηγός χειρισμού της νόσου Covid-19 στη Γερμανία, τόνισε ο καθηγητής Στρικ, ενώ μπορεί να υπάρξει συνεργασία και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το σύστημα που θα ακολουθήσουν οι επιστήμονες, θα επιλεγούν 500 νοικοκυριά, νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί, όπου θα μελετηθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο θα παρακολουθούν και την καθημερινότητά τους για να καταλάβουν πώς μεταδίδεται ο ιός από τα παιδιά στους ενήλικες, πώς μεταδίδεται μέσα στις οικογένειες, π.χ. όταν πιάνουν τα ίδια αντικείμενα ή οικιακά σκεύη κ.λπ., αν μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια ή μέσα από κάποιες τροφές.

«Αν βρούμε τρόπους να προλάβουμε τη μετάδοση μέσω του περιβάλλοντός μας, θέλουμε να τους βρούμε, ώστε να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα λαμβάνοντας απλά μέτρα, δίνοντας μερικές απλές οδηγίες», σημείωσε ο Στρικ.

Επίσης, εξετάζοντας την ανοσία στον κορονοϊό που μπορεί να έχουν κάποιοι συμμετέχοντες στην έρευνα, θα υπάρξει μια εικόνα για τα μη εντοπισμένα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, αν και θα συνεχιστεί η έρευνα για πολλές εβδομάδες, ίσως μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Ο καθηγητής Στρικ είπε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες σε άλλα μέρη όπως η Γουχάν στην Κίνα, το Ισγκλ στην Αυστρία, το Μπέργκαμο στην Ιταλία ή η Αλσατία στη Γαλλία, που έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο εξέφρασε έκπληξη που καμία δημόσια αρχή δεν το σκέφτηκε πρώτη, δεδομένου ότι «πρόκειται για ζήτημα εθνικού ενδιαφέροντος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...