890
Στην αίθουσα εμβολιασμών του «Σωτηρία» σημειώθηκαν «αστοχίες»... | Menelaos Myrillas / POOL / SOO

Σε «αστοχία» αποδίδεται η αναβολή των εμβολιασμών υγειονομικών στο «Σωτηρία»

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 22:07
Στην αίθουσα εμβολιασμών του «Σωτηρία» σημειώθηκαν «αστοχίες»...
|Menelaos Myrillas / POOL / SOO

Σε «αστοχία» αποδίδεται η αναβολή των εμβολιασμών υγειονομικών στο «Σωτηρία»

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 22:07

«Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, σήμερα είχαν προγραμματισθεί να εμβολιασθούν 61 υγειονομικοί. Οι πέντε από αυτούς δεν εμβολιάσθηκαν λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού και θα εμβολιασθούν αύριο το πρωί». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση-συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό, σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες για αναβολή των εμβολιασμών «δεκάδων υγειονομικών» στο «Σωτηρία», το Νο1 νοσοκομείο αναφοράς για την Covid-19 στη χώρα μας.

Προφανώς οι «δεκάδες υγειονομικοί» δεν ίσχυαν. Το γεγονός όμως ότι οι καταγγελίες αυτές ήρθαν μετά τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ότι υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα μπει στη λίστα των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών, έδωσε πολιτική χροιά στο όλο ζήτημα, με συνέπεια να ζητηθούν εξηγήσεις τόσο από τον κ. Χαρδαλιά και τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνο συντονιστή για το εθνικό σχέδιο των εμβολιασμών, όσο και από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση με τους υγειονομικούς στο «Σωτηρία» την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά για την 29η Δεκεμβρίου, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι πέντε υγειονομικοί που δεν έκαναν το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech για τον κορονοϊό, θα εμβολιαστούν κανονικά την Τετάρτη.

Με λίγα λόγια ο κ. Θεμιστοκλέους περιέγραψε μια κατάσταση… overbooking, μιλώντας για «υπερβολικές αντιδράσεις», αλλά επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι κάποιοι προσήλθαν για εμβολιασμό εκτός σειράς.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη σε «126» κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους που θα εμβολιαστούν κατ΄εξαίρεση και κατά προτεραιότητα, ενώ ως τώρα ξέραμε μόνο για 45 άτομα για τα οποία είχε κριθεί και ανακοινωθεί ως αναγκαίος ο εμβολιασμός τους. Ποιοι είναι αυτοί οι 81 που κρίθηκαν «essential», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, για τη λειτουργία του κράτους, επιπλέον των αρχικών 45; Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία αν και εκτιμάται ότι όντως είναι κάποιοι που κακώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο. Αλλωστε τα δεκάδες χιλιάδες εμβόλια που έχουν ήδη παραληφθεί επαρκούν και σε αυτό στάθηκε και ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης.

«Ημουν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για ένα τεράστιο εγχείρημα στο οποίο ενδεχομένως μπορεί να γίνουν και μικρά λάθη, αστοχίες, να τα διορθώσουμε, να δεχθούμε την κριτική», είπε, για να προσθέσει με νόημα: «Ομως όλα τα πράγματα έχουν ένα μέτρο και ένα όριο. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς που θα εμβολιάσουμε και μετά τα γηροκομεία μας, τις κλειστές δομές και μετά τις ευπαθείς ομάδες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε αυτή την δυνατότητα, για λόγους ασφαλείας, για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος. Τους εμπιστεύομαι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες. Είναι μηδαμινός ο αριθμός μπροστά στα 400.000 εμβόλια της Pfizer που έχουμε για τον Ιανουάριο».

Ποιοι είναι οι 126 αξιωματούχοι;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο συνδυασμός: των πέντε που έμειναν ανεμβολίαστοι στο «Σωτηρία»· της λίστας των αξιωματούχων που μεγάλωσε ξαφνικά· της ενόχλησης της αντιπολίτευσης για τις σέλφι· και των αναρτήσεων διαφόρων νέων σε ηλικία μάνατζερ νοσοκομείων – διοικητικών δηλαδή και όχι γιατρών αιχμής- να λαμβάνουν πανηγυρικά το εμβόλιο, δημιούργησε μια εικόνα παρεξηγήσιμη, σε μια περίοδο που δεν χρειάζεται η χώρα κάτι τέτοιο.

Από την αντιπολίτευση όπως αναμενόταν έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε καταγγελτικό λόγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε το γνωστό: «οι ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μία σέλφι με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι».

Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, απαίτησε διαφάνεια: «Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 45 άτομα που θα εμβολιαστούν. Σήμερα ανακοίνωσε 126. Η διαφάνεια και η λογοδοσία επιβάλλει απαντήσεις: Ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Και τι εξυπηρετεί ο εμβολιασμός τους;». Ενώ ο Παναγιώτης Βλάχος, γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε δηκτικά: «Μέχρι χθες ξέραμε για γαλάζια παιδιά. Σήμερα μάθαμε ότι υπάρχουν γαλάζια εμβόλια. Κάθε μέρα πεθαίνουν 50 άνθρωποι και οι υπουργοί της ΝΔ σπεύδουν να εμβολιαστούν πρώτοι. Πράγματι, αυτό θα πει “ηγεσία δια του παραδείγματος”».

Ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για υπερβολές που δεν βοηθούν κανέναν: «Το νοσοκομείο “Σωτηρία” έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα συνολικά 195 εμβολιασμούς», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Η καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά. Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται κανονικά και πέντε εμβολιασμοί που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν αύριο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της, οι υπερβολικές αντιδράσεις δεν βοηθούν κανέναν».

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Σωκράτης Μητσιάδης έκανε λόγο για «αστοχία»: «Σήμερα στο ΓΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ” εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά», είπε.

Ο δε κ. Κικίλιας έκλεισε το θέμα: «Εχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες μίας πολύ μεγάλης προσπάθειας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όλοι μας υπεύθυνοι πολίτες, πολιτικοί, μέσα, θα στεκόμαστε στους οποιουσδήποτε θέλουν να δημιουργήσουν θέματα μεγαλύτερα από την αναλογία την οποία θα πρέπει. Επαναλαμβάνω, την κριτική την δέχομαι εγώ πρώτος για όλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...