767
Η φυλακή ADX, γνωστή ως «Σούπερμαξ», στο Κολοράντο των ΗΠΑ | REUTERS/Rick Wilking

O «Τσάπο» θα ζήσει (μέχρι να πεθάνει) σε «μια υψηλής τεχνολογίας εκδοχή της κόλασης»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 20:27
Η φυλακή ADX, γνωστή ως «Σούπερμαξ», στο Κολοράντο των ΗΠΑ
|REUTERS/Rick Wilking

O «Τσάπο» θα ζήσει (μέχρι να πεθάνει) σε «μια υψηλής τεχνολογίας εκδοχή της κόλασης»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 20:27

Οι αποδράσεις του από φυλακές υψίστης ασφαλείας και η ικανότητά του να ψυχανεμίζεται τα μπλόκα και τις ενέδρες των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και των επίλεκτων μονάδων του μεξικανικού στρατού, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο λαϊκών αφηγήσεων στο Μεξικό και όχι μόνο.

Δεν θα πρέπει, οπότε, να προκαλεί εντύπωση ότι μετά την ανακοίνωση της ποινής του, τον ερχόμενο Ιούνιο, ο διαβόητος «Ελ Τσάπο» που την περασμένη Τρίτη καταδικάστηκε για πλήθος κατηγοριών από δικαστήριο του Μπρούκλιν, θα σταλεί αλυσοδεμένος σε ένα από τα κελιά του «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων», όπως είναι γνωστή στις ΗΠΑ η υψίστης ασφαλείας φυλακή ADX που βρίσκεται σε μια έρημο στην κομητεία Φρίμοντ του Κολοράντο, σε απόσταση δύο ωρών από το Ντένβερ. Η επονομαζόμενη και «φυλακή των φυλακών», περιβάλλεται από λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, διαθέτει πυροβολεία ενώ οι περιπολίες πάνοπλων αστυνομικών συνοδεία άγριων και επιθετικών σκύλων είναι διαρκείς.

Όταν ο 61χρονος Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα εισέλθει, τελικά, στην νέα του «κατοικία», εκεί θα τον περιμένουν 400 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο βομβιστής που αιματοκύλισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013 Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου το 1993 Ραμζί Γιουσέφ και ο Ζακαρίας Μουσάουι, ένας εκ των τρομοκρατών που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πάρα πολύ δύσκολα, ωστόσο, ο «Ελ Τσάπο» θα μπορέσει να συναντήσει και να συνομιλήσει με κάποιον από τους πολλούς εξίσου διαβόητους συγκρατούμενούς του, δεδομένου ότι όλοι όσοι κρατούνται εκεί, περνούν τις 23 από τις 24 ώρες της ημέρας κλειδαμπαρωμένοι στα κελιά τους.

Ο «Ελ Τσάπο» κατά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017 (Drug Enforcement Administration [DEA]/Handout via REUTERS)
Ένας άλλος επιφανής κρατούμενος της φυλακής είναι Αμπού Χάμζα αλ – Μάσρι, ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί τον Οκτώβριο του 2015. Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2017, ο εξτρεμιστής ισλαμιστής ιεροκήρυκας προέβη στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με στόχο να επιστρέψει σε φυλακή της Βρετανίας όπου κρατούνταν πριν από την απέλασή του στις ΗΠΑ. Υποστήριξε (μάταια όπως αποδείχτηκε) ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν άθλιες, κάνοντας λόγο για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προστατεύει τους ανθρώπους από «απάνθρωπη και εξευτελιστική αντιμετώπιση».

Ένα τυπικό κελί έχει μήκος 3,5 μέτρα και πλάτος 2 μέτρα και ουσιαστικά αποτελεί ένα κουτί από σκυρόδεμα. Από μπετόν επίσης είναι φτιαγμένο και το κρεβάτι του κελιού καθώς και ένα τραπέζι με σκαμπό ενώ υπάρχει και ένα παράθυρο, τόσο μικρό, όμως, που είναι αδύνατο να δει κανείς τον ουρανό.

Η επονομαζόμενη και «φυλακή των φυλακών», περιβάλλεται από λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, διαθέτει πυροβολεία ενώ οι περιπολίες πάνοπλων αστυνομικών συνοδεία άγριων και επιθετικών σκύλων είναι διαρκείς

Κατά κανόνα στους κρατούμενους επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση και να διαβάζουν εφημερίδες. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη το παρελθόν του «Ελ Τσάπο», κατά πάσα πιθανότητα θα του προσφέρονται αποκλειστικά παλιά φύλλα εφημερίδων, ούτως ώστε να έχει σχεδόν μηδαμινή επαφή με τον έξω κόσμο. Σύμφωνα με τους αυστηρότατους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της φυλακής, οι κρατούμενοι προαυλίζονται για μία ώρα καθημερινά, όλοι μαζί σε έναν μικρών διαστάσεων περιφραγμένο χώρο. Σύμφωνα, όμως, με τον Μπομπ Χουντ, πρώην δεσμοφύλακα, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος βαρόνος των ναρκωτικών δύσκολα θα βρεθεί εκεί. «Είναι ένα άτομο τόσο διαβόητο που κατά τη γνώμη μου δεν θα του επιτραπεί ποτέ να βγει στην αυλή μαζί με άλλους κρατούμενους», σημείωσε ο πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος.

Εξαιρετικά δύσκολο για τους φυλακισμένους είναι και το να δεχτούν επισκέψεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέσα στην απόλυτη σιωπή. Ένα άλλο ζήτημα για τους κρατούμενους αποτελεί και η ανθρώπινη επαφή, δεδομένου ότι τρώνε μες στη απόλυτη μοναξιά των κελιών τους. Πέρα από τις όποιες φορές χρειαστεί να τους ακινητοποιήσουν ή να τους μεταφέρουν κάπου οι δεσμοφύλακες, οι κρατούμενοι ενδέχεται να περάσουν έως και χρόνια χωρίς να αγγίξουν άλλον άνθρωπο, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με έναν πρώην κρατούμενο, η φυλακή που θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ο Γκουζμάν αποτελεί «μια υψηλής τεχνολογίας εκδοχή της κόλασης, που σχεδιάστηκε με στόχο την καταστολή της αισθητηριακής αντίληψης».

Οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ελάχιστα για το ενδεχόμενο απόδρασης του «Ελ Τσάπο» ή δωροδοκίας των δεσμοφυλάκων. Τους απασχολεί, όμως, ιδιαίτερα, η πιθανότητα να κερδίσει το σεβασμό πολλών εκ των συγκρατουμένων του λόγω της αρνητικής αίγλης που τον περιβάλλει. Δεν αποκλείουν ούτε το να θελήσει να εκδικηθεί κάποιους από όλους όσοι, αρκετοί εκ των οποίων υπήρξαν υποτακτικοί ή συνεργάτες του, κατέθεσαν εναντίον του, οργανώνοντας μέσα από τη φυλακή την εκτέλεσή τους. Θεωρείται πιθανό, οπότε, o Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα να εγκλειστεί, τελικά, στο «Πεδίο 13», την πιο απομονωμένη πτέρυγα της πιο ασφαλούς φυλακής των ΗΠΑ από την οποία δεν έχει καταφέρει να αποδράσει κανείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...