420
Δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλία με 240 ασθενείς μόνο στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας |

Σε ΜΕΘ ένας στους πέντε με Covid-19 – «Αν συνεχιστεί η πίεση, θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 09:03
Δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλία με 240 ασθενείς μόνο στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας
|

Σε ΜΕΘ ένας στους πέντε με Covid-19 – «Αν συνεχιστεί η πίεση, θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 09:03

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού και τον κίνδυνο να χαθούν ασθενείς με απλά νοσήματα, αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η πίεση στο ΕΣΥ επιμένει, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον ένας στους πέντε νοσηλευόμενους βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας –ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ)– και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900.

Εξ αυτών 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Το 60% των ασθενών νοσηλεύεται σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος. Την Τετάρτη οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν 2.190 σε απλές κλινικές και άλλοι 298 σε ΜΕΘ, με 15 εισαγωγές σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 304.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία, όπου οι νοσηλευόμενοι με Cοvid-19 ξεπερνούν τους 500 (240 στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, 116 στο νοσοκομείο Βόλου, 66 στο νοσοκομείο Καρδίτσας και 65 σε αυτό των Τρικάλων).

Στα νοσοκομεία της Bόρειας Ελλάδας καταγράφηκε την Τετάρτη το 70% των θανάτων – από τους 87 νεκρούς, οι 61 ήταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», παρατήρησε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη συζήτηση –και την πίεση που δέχονται οι επιστήμονες– για άρση του lockdown.

«Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα, θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», προειδοποίησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Οταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Οσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί», πρόσθεσε, ερωτηθείς για πότε «βλέπει» να ξεκινά, έστω σταδιακά, το άνοιγμα της αγοράς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...