716
Σε επιφυλακή η Σκότλαντ Γιάρντ μετά την προ ημερών επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου | Reuters

Σε κλίμα τρομοκρατίας η Ευρώπη – φόβοι για «Ματωμένα Χριστούγεννα»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2019, 12:50
Σε επιφυλακή η Σκότλαντ Γιάρντ μετά την προ ημερών επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου
|Reuters

Σε κλίμα τρομοκρατίας η Ευρώπη – φόβοι για «Ματωμένα Χριστούγεννα»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2019, 12:50

Πρώτα ήταν η επίθεση με μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου με τους δυο νεκρούς.

Λίγες ώρες μετά, η επίθεση με μαχαίρι στη Χάγη με τους δυο τραυματίες.

Θα τριτώσει το κακό;

Όλοι εύχονται και ελπίζουν πως όχι, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών, από την αμερικανική CIA μέχρι την βρετανική ΜΙ6, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Και δεν είναι το θέμα της αυξανόμενης μετανάστευσης, μετά και τον πόλεμο στη Συρία, που βρίσκεται σε έξαρση.

Αυτό είναι το λιγότερο.

Είναι, κυρίως και πρωτίστως, η πρόσφατη δολοφονία του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, από τις αμερικανικές δυνάμεις, που έχει «ανάψει» τα αίματα των τζιχαντιστών, με πολλούς υποστηρικτές του Iσλαμικού Κράτους να δηλώνουν πως είναι πρόθυμοι να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο του ηγέτη τους.

Δεν είναι τυχαίο πως, πλην των δυο επιθέσεων σε Λονδίνο και Χάγη, αποτράπηκαν πρόσφατα και δυο μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, στις 18 Οκτωβρίου, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν ύποπτο ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη διάπραξη επιθέσεων παρόμοιων με εκείνες στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

Επίσης, στις 29 Οκτωβρίου, τρία άτομα, μέλη του ISIS συνελήφθησαν σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίο φέρεται να ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα.

Από την Παρασκευή οι βρετανικές Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν το κατά πόσο ο δράστης της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν πριν καιρό είχε καταδικαστεί επειδή σχεδίαζε να ανατινάξει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2012, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.

Ο βρετανός συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ ανέφερε σε δήλωσή του στη «Sun» ότι «αν αποδειχθεί ότι ήταν ισλαμιστής τρομοκράτης, τότε είναι πιθανό να εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Ακόμα, είναι πιθανό ότι η πράξη του ήταν μια πράξη εκδίκησης για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. Ήταν άλλωστε κάτι για το οποίο ο ISIS μας είχε προειδοποιήσει».

Τζέιμς Σταυρίδης: Οι Αμερικανοί τον σκότωσαν όμως οι Ευρωπαίοι θα την πληρώσουν

Την ίδια ώρα ο ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα εκδικηθεί για τον θάνατο του ηγέτη τους και μάλιστα θα το κάνει εν μέσω των Χριστουγέννων, προκειμένου να αιματοκυλήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ο Σταυρίδης δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο «NBC» πως τον ανησυχεί ιδιαιτέρως μια ενδεχόμενη επανεμφάνιση των τζιχαντιστών την επερχόμενη περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, με την οποία θα ήθελαν ενδεχομένως να δείξουν εμφατικά την επιστροφή τους.

«Ο χειμώνας επιστρέφει, το ίδιο και ο ISIS. Πρέπει να επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις εναντίον του, να μην εφησυχάζουμε, μπορώ να υποθέσω πως μετά τον θάνατο του ηγέτη τους θα επισπεύσουν και εκείνοι κάποιο χτύπημα που ενδεχομένως θα προετοίμαζαν εναντίον της Ευρώπης», είπε ο ίδιος, θεωρώντας πως οι «κατά τόπους αγορές των Χριστουγέννων θα είναι ένας εξαιρετικός στόχος εκδίκησης για τον θάνατό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, o Μπρούνο Καλ, σε μια προ ημερών ακρόασή του ενώπιον της γερμανικής Βουλής, είπε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις και η αποχώρηση των Αμερικανών εξασθένησαν σημαντικά τη μάχη κατά του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την επαναδραστηριοποίηση των τρομοκρατών και τον κίνδυνο νέων επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η δε εξόντωση του αλ Μπαγκντάντι μπορεί να οδηγεί σε αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ίδια ώρα όμως φαίνεται να μεγαλώνει και τη «δίψα» των τζιχαντιστών για πράξεις αντεκδίκησης.

Προειδοποίηση και στην Ελλάδα από τη αμερικανική πρεσβεία

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Λονδίνο, με ανακοίνωση της η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των εορτών, τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως κάθε χρόνο -φέτος πάντως νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- μέσω ενός τυπικού μηνύματος η αμερικανική πρεσβεία ενημέρωνε τους αμερικανούς υπηκόους που πρόκειται να επισκεφτούν τη χώρα μας ότι κατά την περίοδο των εορτών τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν αυξημένα εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που προκαλούν οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και τα άτομα που εμπνέονται από τη βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία σε όλη την Ευρώπη.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές, προειδοποιεί η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως οι αγορές Χριστουγέννων, τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, οι χώροι λατρείας και άλλοι στόχοι που επισκέπτονται οι τουρίστες.

Το μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας συνιστά στους αμερικανούς υπηκόους που θα επισκεφτούν την Ελλάδα επαγρύπνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους και να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...