337
Με το πρώτο φως της ημέρας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Μόρια βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μέγεθος της καταστροφής | Reuters/

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λέσβος – Απαγόρευση μετακίνησης για όσους ήταν στο ΚΥΤ στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 08:59
Με το πρώτο φως της ημέρας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Μόρια βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μέγεθος της καταστροφής
|Reuters/

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λέσβος – Απαγόρευση μετακίνησης για όσους ήταν στο ΚΥΤ στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 08:59

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται η Λέσβος μετά τον εμπρησμό στον καταυλισμό της Μόριας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στην ΕΡΤ.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος, ο τρόπος και τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ στη Μόρια διερευνώνται (σ.σ. αν και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό, με εστίες σε τρία διαφορετικά σημεία, νότια, βόρεια και δυτικά του ΚΥΤ).

Η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι οι πυροσβέστες, εκτός από τις φλόγες, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα που πετούσαν ομάδες μεταναστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οπως έχει γίνει γνωστό, ως την Τρίτη είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 35 κρούσματα (σ.σ. αν και ο πραγματικός αριθμός φέρεται να είναι πολλαπλάσιος).

Και όλα αυτά, ενώ πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη διαφύγει στα γύρω κτήματα. Αλλοι, πάλι, επιχείρησαν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης, χωρίς πάντως να το καταφέρουν (τουλάχιστον μαζικά), καθώς στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά που εκκένωσαν το ΚΥΤ, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

«Θα απαγορευθεί η προσπάθεια όσων διέμεναν στον καταυλισμό να απομακρυνθούν από το νησί στο πλαίσιο των μέτρων περιχαράκωσης, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού στην ευρύτερη κοινότητα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας, ενώ «θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών και πρόνοια για τους πιο ευάλωτους».

Στη Λέσβο μετέβη εσπευσμένα γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκες στέγασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...