368
Κλειστά μαγαζιά και έρημα χιονισμένα στενά στο θέρετρο Μαντόνα ντι Καμπίλιο στο Τρεντίνο. Εφέτος τα Χριστούγεννα οι ιταλικές πίστες σκι θα μείνουν κλειστές | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Σε καραντίνα όσοι Ιταλοί επιλέξουν Χριστούγεννα στο εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 20:50
Κλειστά μαγαζιά και έρημα χιονισμένα στενά στο θέρετρο Μαντόνα ντι Καμπίλιο στο Τρεντίνο. Εφέτος τα Χριστούγεννα οι ιταλικές πίστες σκι θα μείνουν κλειστές
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Σε καραντίνα όσοι Ιταλοί επιλέξουν Χριστούγεννα στο εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 20:50

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού πιθανολογείται ότι θα ξεσπάσει τον προσεχή Ιανουάριο σε όλη την Ευρώπη, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Και αυτή η εγρήγορση κρίνεται απαραίτητη παρά την ευαίσθητη κοινωνικά και επαγγελματικά χρονική συγκυρία, παρά τη μεγάλη οικονομική ζημία που συνεπάγεται κάθε απαγόρευση στην εμπορική δραστηριότητα.

Ετσι, όπως παρέτεινε η ελληνική κυβέρνηση την ισχύ του δικού μας lockdown, και οι Ιταλοί βρίσκονται σε ανάλογη ετοιμότητα και για τον ίδιο λόγο. Ειδικούς εποχικούς περιορισμούς, πέραν των ισχυόντων, θα επιβάλλει εξαιτίας της πανδημίας και η ιταλική κυβέρνηση στους πολίτες της για την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από τις 4 Δεκεμβρίου.

Επειδή και εκεί ο στόχος είναι να μη γίνουν επικίνδυνες μετακινήσεις, το βάρος πέφτει στην αποτροπή: θα επιβάλλεται καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από εκδρομές στο εξωτερικό, δηλαδή από χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης, είτε βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ είτε στην Ελβετία. Οσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν εκτός Ιταλίας για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, επιστρέφοντας θα καθίσουν σε καραντίνα υποχρεωτικώς – η διάρκειά της δεν έχει καθοριστεί, αλλά εικάζεται ότι θα είναι δύο εβδομάδων.

Οι χιονοδρομικές πίστες θα παραμείνουν κλειστές ούτως ή άλλως, αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια. Η επανένωση των οικογενειών, συζύγων και παιδιών, θα είναι ίσως η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των απαγορεύσεων. Ολα, πάντως, θα εξαρτηθούν από τον περιβόητο δείκτη R και την πτωτική πορεία του, πολύ κάτω από τη μονάδα.

Μετά βεβαιότητος μπορεί από τώρα να ειπωθεί ότι θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις και τα πάρτι σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ενώ για τα σπίτια θα υπάρξει σύσταση περιορισμού των συγκεντρωμένων γύρω από τα εορταστικά τραπέζια στα οκτώ άτομα (το πολύ).

Τα καταστήματα, λέει η Corriere, θα μπορούσαν να λάβουν άδεια να κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ τα εμπορικά κέντρα άδεια λειτουργίας μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μπορεί να γίνει εξαίρεση και να επιτραπεί η κυκλοφορία πέραν του μεσονυκτίου, αν τα πράγματα εξελιχθούν κατ’ ευχήν όσον αφορά τον δείκτη R.

Οπως ελέχθη, μόνο η σοβαρή πτώση του δείκτη R και σε εβδομαδιαία μέτρηση θα ανοίξει και πάλι τα μπαρ, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...