637
Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, στο στούντιο του ΣΚΑΪ | YouΤube

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Θα κλείσουν beach bar, νυχτερινά μαγαζιά;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 10:10
Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, στο στούντιο του ΣΚΑΪ
|YouΤube

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Θα κλείσουν beach bar, νυχτερινά μαγαζιά;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 10:10

Ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, επιβεβαίωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Αν και όπως σημειωσε ο καθηγητής σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Εχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να επανενεργοποιηθούν, είναι το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους.

«Ισως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σημείωσε ο κ. Γώγος, για να συμπληρώσει ότι μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, αν συνεχίσουν να παρατηρούνται αντίστοιχες εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και beach bar, θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.

«Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού. Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα,  είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται πέντε ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα», ανέφερε ενδεικτικά. Επομένως, τόνισε, υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ. Ποιο είναι το πιο προφανές που συζητάμε τόσο καιρό; Είναι αυτοί οι φοβεροί συνωστισμοί -είδατε μια γυναίκα ότι μέσα σε ένα ασανσέρ μετέδωσε σε 70-80 άτομα- έστω και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό είναι επικίνδυνο. Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή; Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια. Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα».

«Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε και άλλα σχετικά μέτρα», επανέλαβε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σε πολλά καταστήματα εστίασης, οι εργαζόμενοι δεν φορούν μάσκες.

Αναφορικά τέλος με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ποιο είναι το απρόβλεπτο; Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες. Δεν το περιμέναμε αυτό. Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι πρέπει να κάνουμε; Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα. Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία […] Αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές. Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν “μαϊμού” ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό», τόνισε ο κ. Γώγος στη σχετική αναφορά του.

Ερωτηθείς εξάλλου, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντσε πως  «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει περιοχικό lockdown, ενώ αν είναι σε όλο το νησί, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία με το νησί αυτό».

«Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό», κατέληξε ο κ. Γώγος στην απάντησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...