1434
Ρίψη ύδατος από αεροσκάφος Καναντέρ | ΙΝΤΙΜΕnews

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πεντέλη – Επιχειρούν 19 εναέρια μέσα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 12:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2022 15.00
Ρίψη ύδατος από αεροσκάφος Καναντέρ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πεντέλη – Επιχειρούν 19 εναέρια μέσα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 12:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2022 15.00

Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη, σύμφωνα με όσα είπε σε νεότερη ενημέρωση στις 15.00  ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Καθοριστική ήταν συμβολή των συνολικά 19 εναέριων μέσων πυρόσβεσης που ρίχτηκαν από το πρωί στη μάχη της κατάσβεσης.

Στην Πεντέλη πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά και στην Ανθούσα. Σε αμφότερες τις περιοχές πάντως η εικόνα των καμένων σπιτιών από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας είναι αποκαρδιωτική.

Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, για την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

​Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε  έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Νωρίτερα το μεσημέρι, τα κύρια και πιο δύσκολα σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει από την Τρίτη εκτάσεις και περιουσίες από την Πεντέλη έως και την Παλλήνη, εντοπίζονταν στη Διώνη και το Δασαμάρι.

Οι ρίψεις από αεροσκάφη Καναντέρ στην περιοχή της Διώνης ήταν συνεχείς προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες όσο περισσότερα σπίτια γίνεται.

Αεροσκάφος Καναντέρ κάνει ρίψη ύδατος στο Πανόραμα Παλλήνης

Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν πολλά καμένα σπίτια (άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και άλλα ολοσχερώς).

Ανάμεσά τους και οικοδομές υπό ανέγερση.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο Ντράφι, τον Γέρακα και την Παλλήνη, όπου επεμβαίνουν άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οπως είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα μικρό μέτωπο ήταν σε εξέλικη δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ διάσπαρτες εστίες υπήρχαν στην περιοχή της Ανθούσας.

Πυροσβεστική
Το πύρινο «πέταλο» όπως αποτυπώνεται στον χάρτη της Πυροσβεστικής με κυριότερα ενεργά μέτωπα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική

Οι δυνάμεις πυρόσβσης έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του ΠΣ, συνεχής βελτίωση παρατηρείται στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς όπου δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

«Ολες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», επανέλαβε ο κ. Αρτοποιός.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν περιοδικά εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και τρεις εγκαυματίες.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εξάλλου τον θάνατο του 84χρονου στην Ανθούσα που έδωσε τέλος στη ζωή του βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για ακόμη μία φορά.

Αναλυτικά το κείμενο της έκτακτης ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο του ΠΣ

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο σκιαγραφημένος χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας, αποτυπώνει την κατάσταση, όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται, στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπάρχει ενεργό μέτωπο που απεικονίζεται στο χάρτη. Για τον περιορισμό του, επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Ένα μικρό μέτωπο, εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι και αντιμετωπίζουμε διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας. Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Η κατάσταση στην βορειοανατολική, Βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ημεδαπού πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό, εντός της οικίας του, στην περιοχή που εξελισσόταν η πυρκαγιά, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές, συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των μηνυμάτων του 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά άμεσα 90.000 κατοίκους.

Έχουν πραγματοποιηθεί 30 διακομιδές από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πολιτών που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ των οποίων και 3 συμπολίτες μας με εγκαύματα.

Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς – μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες – από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Επρόκειτο κυρίως για συμπολίτες μας από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία.

Για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δεδομένο ότι και για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σε νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζεται ότι η πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση και πλέον  δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ωστόσο στην περιοχή για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς από το μεσημέρι δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών -στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 19 εναέρια μέσα- συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και ήδη αντιμετωπίζει (εδώ) βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολόνες που κάηκαν.

Όπως ενημερώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα. Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Canadair διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού.  Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

image

Κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον τφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, έχει διασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πληγέντων της πυρκαγιάς.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...