854
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε δέκα δόσεις «σπάει» ο ΕΝΦΙΑ για το 2022 – Πού θα είναι φουσκωμένος

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 09:32
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε δέκα δόσεις «σπάει» ο ΕΝΦΙΑ για το 2022 – Πού θα είναι φουσκωμένος

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 09:32

Με το που τελειώσει η πληρωμή της τελευταίας δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ, τον Φεβρουάριο του 2022, στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθει ο νέος λογαριασμός, με δόση κάθε μήνα! Αυτό έγραψαν στο φύλλο της Πέμπτης «Τα ΝΕΑ»: η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές, θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και θα «απλωθεί» μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, σε δόσεις.

Τα περί δόσεων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από πέντε δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο». Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022.

Η νέα τακτική εξόφλησης του φόρου ακινήτων –που είχε ξεκινήσει το 2011 ως «χαράτσι» στον λογαριασμό της ΔΕΗ και έμεινε– συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, όπως αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο επίσπευσης της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και οι πρώτες πληρωμές του φόρου ακινήτων θα «τρέξουν» από τον ερχόμενο Μάρτιο. Η τελευταία δόση του φόρου θα μπορεί να πληρωθεί τον Δεκέμβριο. Αυτό, όπως αναφέρει και η έκθεση, γίνεται για να μη συμπιέζονται οι πληρωμές όλων των φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Με το «σπάσιμο» του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις αναμένεται να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφλησή του.

Για χρόνια πάντως, οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και για πολιτικούς λόγους: ώστε να μην νιώθουν οι ιδιοκτήτες ότι πληρώνουν «ενοίκιο» για να μένουν στο σπίτι τους.

Σε κάθε περίπτωση, το 2022 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ:

Ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το σχετικό ΦΕΚ θα δημοσιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.500 νέες περιοχές έχει ολοκληρωθεί. Οι νέες τιμές ζώνης θα ανακοινωθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος, τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους του φόρους και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση των Θεσμών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του συστήματος έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο νέος ΕΝΦΙΑ συνολικά δεν θα είναι υψηλότερος σε σχέση με 2021, αλλά θα είναι «κοινωνικά δικαιότερος». Θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%.

Θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού τόσο στον κύριο ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο, για τον οποίο βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο σταδιακής κατάργησής του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι νέοι συντελεστές θα είναι μειωμένοι σε σχέση με τους σημερινούς ώστε να απορροφήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η νέα μείωση κατά 8% του φόρου που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αναμένεται να νομοθετηθούν τον Νοέμβριο του 2021 και αφού η ΑΑΔΕ θα έχει ολοκληρώσει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία που διαθέτουν πάνω από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σε περίπου 7.000 περιοχές υπολογίζεται ότι οι αντικειμενικές τιμές θα τραβήξουν την ανηφόρα, ενώ φωτιά θα πάρουν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις 3.500 περιοχές που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης.

Οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα-φιλέτα σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο «απυρόβλητο» της Εφορίας.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι συνδεδεμένος με το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούνται κούρεμα 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Για τον λόγο αυτό τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εκδίδονται κάθε χρόνο μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το 2022 η διαδικασία αυτή αλλάζει. Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στις αρχές κάθε έτους με βάση τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου και με τα εισοδήματα που θα έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους.

Η πληρωμή των δόσεων του φόρου θα ξεκινάει τον Μάρτιο και τον Αύγουστο, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέχει» μια δεύτερη, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που θα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Για όσους προκύπτει μειωμένος φόρος λόγω μείωσης των εισοδημάτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...