478
Η πανδημία, η οικονομία και η μεταναστευτική πολιτική στις άμεσες προτεραιότητες του νέου προέδρου | EPA/JIM LO SCALZO

Σαρωτικές αλλαγές με προεδρικά διατάγματα ετοιμάζει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 07:30
Η πανδημία, η οικονομία και η μεταναστευτική πολιτική στις άμεσες προτεραιότητες του νέου προέδρου
|EPA/JIM LO SCALZO

Σαρωτικές αλλαγές με προεδρικά διατάγματα ετοιμάζει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 07:30

Πολλές αλλαγές ετοιμάζει άμεσα ο Τζο Μπάιντεν, από τη στιγμή που θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Πρώτα από όλα, θα υπογράψει διάταγμα με το οποίοι οι ΗΠΑ θα επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Στη συνέχεια θα άρει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από διάφορες μουσουλμανικές χώρες και θα κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κυβερνητικά κτίρια και άλλους κρατικούς χώρους. Αυτά την πρώτη κιόλας ημέρα στην προεδρία.

Το πρώτο 10ήμερο ο νέος πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και όσοι υπουργοί εγκρίνονται από το Κογκρέσο, θα κάνουν… 100στάρια για να αλλάξουν ορισμένα από τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Τραμπ.

Τα προεδρικά διατάγματα δεν χρειάζονται επικύρωση από τη Γερουσία, σε αντίθεση με τα νομοσχέδια και είναι ένα από τα όπλα κάθε νέου προέδρου στην προσπάθειά του να εκκινήσει άμεσα τις μηχανές της κυβέρνησής του.

Το πρώτο μεγάλο τεστ στο Κογκρέσο, όπως σημειώνει η Telegraph, θα είναι το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση από την πανδημία. Ακολουθεί η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, άλλο ένα πεδίο που προκαλεί εντάσεις ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς. Βέβαια, η ισοψηφία 50-50 στη Γερουσία με την καταλυτική ψήφο της Κάμαλα Χάρις ευνοεί τον Μπάιντεν. Ομως, η αντιπρόεδρος θα επιθυμούσε να τη χρησιμοποιήσει όσο γίνεται λιγότερο ώστε να επικεντρωθεί στα δικά της καθήκοντα, στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και στα πολλά ταξίδια που σκοπεύει να κάνει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό πάλι προϋποθέτει ότι κάποιοι, έστω Ρεπουμπλικανοί, γερουσιαστές θα πειστούν να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια του Μπάιντεν, κάτι για το οποίο η αντιπρόεδρος έχει πει σε συνεντεύξεις της ότι δεν έχει αμφιβολία.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα του 46ου προέδρου παρουσίασε αναλυτικά γραπτώς ο Ρον Κλάιν, ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

«Στη διάρκεια της εκστρατείας του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και της οικονομίας και να ξαναχτίσει μία καλύτερη Αμερική. Ως πρόεδρος, θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα, που θα απευθύνονται σε υπηρεσίες υπουργείων».

Την ημέρα μετά την ορκωμοσία, ο πρόεδρος θα υπογράψει μία σειρά από διατάγματα που «θα αλλάξουν την πορεία της κρίσης της πανδημίας, και θα ανοίξει ξανά με ασφάλεια σχολεία και επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας δράση, μεταξύ άλλων, στην αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού μέσω τεστ, προστασίας των εργαζομένων και διατάσσοντας την εφαρμογή ξεκάθαρων πρωτοκόλλων δημόσιας υγείας» δήλωσε ο Κλάιν.

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στους εμβολιασμούς. «Εχουμε παραλάβει χάος εδώ, αλλά θα το διορθώσουμε» είπε ο Κλάιν, με αύξηση της παραγωγής εμβολίων, νέα εμβολιαστικά κέντρα, βελτίωση του συστήματος διανομής κ.ά.

Οι δραστικές αλλαγές που σχεδιάζει ο Μπάιντεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την εντολή επανένωσης των οικογενειών μεταναστών, που υποχρεώθηκαν να χωριστούν στα σύνορα με το Μεξικό, από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ακόμα, θα δώσει εντολή να ανασταλούν οι πληρωμές των δόσεων φοιτητικών δανείων και να ανασταλούν οι εξώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...