419
Ο Λίαμ Γκάλαχερ στη σκηνή, σε συναυλία του 2018 | Reuters

Σαρώνει το όνομα Λίαμ στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παγκοσμίως!

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 16:37
Ο Λίαμ Γκάλαχερ στη σκηνή, σε συναυλία του 2018
|Reuters

Σαρώνει το όνομα Λίαμ στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παγκοσμίως!

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 16:37

Το ιρλανδικής προέλευσης όνομα Λίαμ είναι έτοιμο να πάρει την πρωτιά από το Κέβιν σε δημοτικότητα παγκοσμίως, ακόμα και σε πολλές μη αγγλόφωνες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότεροι Λίαμ γεννήθηκαν στην Ιρλανδία πέρυσι (334), από ό,τι στη Γερμανία (3.800!), την Ισπανία (962), τη Σουηδία (760), το Βέλγιο (575) και την Ελβετία (443)!

Στις δε ΗΠΑ, το όνομα Λίαμ σπάει όλα τα ρεκόρ, καθώς παραμένει στην κορυφή για τρία συνεχή χρόνια. Μόνο το 2019, το απέκτησαν 20.502 αγόρια.

Επίσης, το όνομα είναι το τρίτο δημοφιλέστερο στον Καναδά και 11ο στη Γαλλία. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Αγγλοι δεν φαίνεται να το…χωνεύουν καθόλου, καθώς εκεί βρίσκεται χαμηλότερα από την 74η θέση!

«Κάποια ονόματα, όπως το Εμα, ανέρχονται σιγά σιγά σε δημοτικότητα στον πλανήτη. Το Λίαμ όμως, ξεπετάχθηκε ξαφνικά σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, κάτι πολύ σπάνιο, ειδικά εφόσον δεν περιορίζεται σε μία γλώσσα», εξήγησε στην Guardian η Γκάμπριελ Ρόντρίγκεζ, από το κέντρο έρευνας ονομάτων του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

«Τη δεκαετία του ’90, το όνομα Κέβιν ήταν το δημοφιλέστερο στον κόσμο. Ομως, αργότερα έπεσε σε υπόληψη και θεωρούνταν όνομα για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και στο Λίαμ», σημείωσε η ίδια.

Οι ερευνητές πάντως, δεν είναι σίγουροι γιατί ξαφνικά απέκτησε τόση δημοτικότητα. Τρεις είναι οι αστέρες με αυτό το όνομα: ο Αγγλος Λίαμ Γκάλαχερ των Oasis, οι οποίοι διαλύθηκαν το 2009 και από τότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ο ιρλανδός ηθοποιός Λίαμ Νίσον, η τελευταία μεγάλη επιτυχία του οποίου προβλήθηκε το 2008 και ο αυστραλός ηθοποιός Λίαμ Χέμσγουορθ, που είδε την ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε να γίνεται επιτυχία το 2015.

«Μερικές φορές, οι σταρ επηρεάζουν με χρονοκαθυστέρηση τα ονόματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Πολλοί δίνουν ονόματα βάσει των αγαπημένων τους μουσικών και ηθοποιών της εφηβείας τους.

Στη Γερμανία πάντως, φαίνεται ότι οι Λίαμ οφείλουν το όνομά τους στον Γκάλαχερ, καθώς το μεσαίο όνομά τους είναι συνήθως το Νόελ, δηλαδή του αδελφού του.

Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, παγκόσμια τάση είναι τα ονόματα με λίγες συλλαβές που αρχίζουν από Λ, κάτι που το Λίαμ καλύπτει πλήρως.

Αλλη τάση είναι επίσης, το πόσο εύηχο είναι ένα όνομα και όχι η ιστορία του και η προέλευσή του.

Οι ειδικοί βάζουν στοίχημα μάλιστα, ότι λίγοι γονείς γνωρίζουν ότι το Λίαμ είναι ιρλανδικής καταγωγής.

Δεν περιμένουν πάντως, να διαρκέσει πολύ ακόμα η δημοτικότητά του, καθώς είναι μία κι αυτό μία μόδα που θα περάσει. Από τη στιγμή που ξέρεις πολλούς Λίαμ στη γειτονιά σου και στον κύκλο σου, το όνομα αρχίζει να φθίνει σε δημοτικότητα, λένε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...