361
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ | EPA/Thibault Camus / POOL

Σαράντα χρόνια από την ιστορική νίκη Μιτεράν, οι Σοσιαλιστές γιόρτασαν χωριστά

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 09:55
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
|EPA/Thibault Camus / POOL

Σαράντα χρόνια από την ιστορική νίκη Μιτεράν, οι Σοσιαλιστές γιόρτασαν χωριστά

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 09:55

Ο κόσμος στη Γαλλία έχουν αλλάξει πολύ από την 10η  Μαΐου 1981 όταν ο Φρανσουά Μιτεράν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές φέρνοντας μία ιστορική ανατροπή στη χώρα του· ήταν τότε η πρώτη νίκη της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία, που ερχόταν να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολιτικής πλημμυριδας με τη σοσιαλδημοκρατία να επικρατεί σε όλη σχεδόν τη δυτική Ευρώπη.

Ομως 40 χρόνια μετά, το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) είναι πλέον σκιά του εαυτού του. Και παράλληλα έχει να αντιμετώπισει και το σαράκι της εσωτερικής διαμάχης που έκανε την εμφάνισή του στις εκδηλώσεις για την μεγάλη επέτειο.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2012-2017) Φρανσουά Ολάντ, επέλεξε να παραστεί σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή μακριά από το Παρίσι. Ο νυν γενικός γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ επέλεξε να απέχει.

Για τον Ολάντ -έστω και με τους περιορισμούς συναθροίσεων λόγω Covid- ήταν ένα είδος επίδειξης ισχύος. Είχε μαζί του δύο πρώην πρωθυπουργούς (τον Λιονέλ Ζοσπέν και τον Μπερνάρ Καζνέβ) και υπουργούς των κυβερνήσεων του Μιτεράν, πρώην βουλευτές, ένα γερουσιαστή και τον Ζιλμπέρ Μιτεράν, τον γιο του πρώην προέδρου. Παρούσες ήταν και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και η, επίσης Σοσιαλίστρια, δήμαρχος της Ναντ, Γιοχάνα Ρολάντ.

Στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος, σημειώνει ο Monde, επέμεινε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι πέτυχε τότε η Αριστερά, μια υπεύθυνη Αριστερά που δρα, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι «η Αριστερά φαίνεται να έχει χάσει τα κλειδιά για πιθανή και απαραίτητη ανάκαμψη», ωστόσο διευκρίνισε ότι «ο σοσιαλισμός έχει ακόμα λύσεις για να προσφέρει, δεν έχει τελειώσει με τη μεταρρυθμιστική του αποστολή, δεν έχει εξαντλήσει το μήνυμά του».

Εν τω μεταξύ, ο Φορ απέφυγε να παραστεί στην εκδήλωση, καθώς, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα, δεν θέλει να συνδέσει το κόμμα του σήμερα με μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αυτή του Μιτεράν, που είχε αφήσει μόνο καλές αναμνήσεις. «Δεν είμαι φύλακας του μουσείου, αλλά ο συνεχιστής μιας κληρονομιάς», εξήγησε, επιλέγοντας να παραστεί σε μια διαδήλωση για το κλίμα.

Πάντως, το κόμμα δεν θα αποφύγει τη νοσταλγία. Από την ειδική βραδιά που οργανώνει τη Δευτέρα δικτυακά (λόγω Covid), δεν θα λείψει και η εικόνα του θριαμβευτή Μιτεράν τη βραδιά των εκλογών του 1981. Από την ιστορία του το κόμμα δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...