236
Αφίσα με τη φωτογραφία του Τζαμάλ Κασόγκι στα χέρια διαδηλωτή έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη (φωτογραφία αρχείου) | EPA

Σαουδική Αραβία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν πέντε άτομα για τη δολοφονία Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 12:26
Αφίσα με τη φωτογραφία του Τζαμάλ Κασόγκι στα χέρια διαδηλωτή έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη (φωτογραφία αρχείου)
|EPA

Σαουδική Αραβία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν πέντε άτομα για τη δολοφονία Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 12:26

Σε θάνατο καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας πέντε άτομα τα οποία κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, διερευνήθηκε η σχέση του Σαούντ αλ-Καχτάνι, πρώην υψηλόβαθμου συμβούλου του παλατιού, στην υπόθεση, ωστόσο δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Αθωώθηκε και ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Αχμεντ αλ Ασίρι.

Και οι δύο Καχτάνι ανακρίθηκαν, αλλά δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες «ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων», είπε ο εισαγγελέας.

Αλλοι τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης συνολικά 24 ετών, «για τον ρόλο τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος αυτού και την παραβίαση της νομοθεσίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενκού εισαγγελέα, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι δεν υπήρχε «εχθρότητα] μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν και του Κασόγκι πριν από το έγκλημα.

Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Σφοδρός επικριτής του βασιλείου και αρθρογράφος στην Washington Post, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε άγρια τον Οκτώβριο του 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, από ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων. Το πτώμα του, που δεν βρέθηκε ποτέ, τεμαχίστηκε μέσα στο προξενείο και μεταφέρθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση.

Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής, ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για «αδίστακτη επιχείρηση» και οδήγησε σε δίκη 11 άτομα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν κατονομαστεί.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Κασόγκι. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, ως αρχηγός του κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...