280
Γυναίκες παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας καλυμένες από την κορυφή ως τα πόδια | REUTERS/Ahmed Yosri

Σαουδική Αραβία: «Εξτρεμιστικές ιδέες» ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 08:53
Γυναίκες παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας καλυμένες από την κορυφή ως τα πόδια
|REUTERS/Ahmed Yosri

Σαουδική Αραβία: «Εξτρεμιστικές ιδέες» ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 08:53

Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας αποπειράθηκε να πάρει αποστάσεις από διαφημιστικό βίντεο στο οποίο ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός αποκαλούνταν «εξτρεμιστικές ιδέες» ή πρακτικές.

Το επίμαχο βίντεο ανέβηκε το Σαββατοκύριακο στο Twitter, σε επαληθευμένο λογαριασμό της υπηρεσίας, η οποία αναφέρεται απευθείας στον βασιλιά. Η ανάρτηση κατόπιν διαγράφτηκε.

Σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, η υπηρεσία αναγνώρισε ότι το βίντεο περιείχε λάθη ως προς τον ορισμό του εξτρεμισμού και έκρινε ότι τα πρόσωπα που παρήγαγαν το μήνυμα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι ο φεμινισμός δεν είναι έγκλημα και ότι το βασίλειο θεωρεί «υψίστης σημασίας» τα δικαιώματα των γυναικών.

Ούτε η μια ούτε η άλλη ανακοίνωση αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία ή στον αθεϊσμό —που η νομοθεσία στην απόλυτη μοναρχία του Κόλπου ορίζει ως κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να τροποποιηθεί επί το μετριοπαθέστερο η εκδοχή του ισλάμ που εφαρμόζεται στο ουαχαμπιτικό βασίλειο. Στόχος να ανοίξει η κοινωνία και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας που σήμερα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ορισμένοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, θεσπίστηκε τουριστική βίζα, ενώ, καθώς το Ριάντ ετοιμάζεται να αναλάβει το 2020 την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, αναιρέθηκαν κάποια από τα δεσμά του λεγόμενου συστήματος της κηδεμονίας, βάσει του οποίου κάθε γυναίκα πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση άνδρα συγγενή της για κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή της.

Παράλληλα όμως, οι αρχές του βασιλείου πατάσσουν τη διαφωνία και έχουν συλλάβει το τελευταίο διάστημα δεκάδες διαφωνούντες, ιερωμένους, διανοούμενους, ακτιβιστές και ακτιβίστριες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...