343
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον σαουδάραβα υπ. Επικρατείας για Εξωτερικής Υποθέσεις Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σαουδαραβική «εκστρατεία» με Patriot και 130 άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 09:39
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον σαουδάραβα υπ. Επικρατείας για Εξωτερικής Υποθέσεις Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σαουδαραβική «εκστρατεία» με Patriot και 130 άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 09:39

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να περικυκλωθεί –και να απομονωθεί– η Τουρκία, έχει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ριάντ την προσεχή εβδομάδα. Τούτο, διότι δεν είναι μόνο μια επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε μια χώρα με κομβικό ρόλο στην περιοχή και ισχύ στην παγκόσμια οικονομία, αλλά συνοδεύεται από μια «εξαγωγή» ελληνικής στρατιωτικής τεχνογνωσίας – και όχι μόνο.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα θα αποστείλει τελικά μία ελληνική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία –και όχι φρεγάτα στον Περσικό– με στόχο να υπάρξει συνδρομή στην προστασία σημαντικών υποδομών ενέργειας της χώρας του Περσικού Κόλπου. Υπήρξαν επαφές ελλήνων και σαουδαράβων αξιωματούχων, αλλά οι τελικές λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται ο Μάνος Χαραλαμπάκης στο ρεπορτάζ του στα «Νέα» της Τετάρτης, μαζί με τη συστοιχία των Patriot θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία και περίπου 130 άτομα, προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία γνωρίζουν τη λειτουργία των πυραύλων.

Ο πρώτος σχεδιασμός αναφέρει ότι το προσωπικό αυτό θα αλλάζει ανάλογα με τον χρόνο παραμονής των Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με επιστολή της στον υπουργό Αμυνας ζητάει όσα στελέχη μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία να αποζημιώνονται στα επίπεδα των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ των «Νέων» και σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τη σκοπιμότητα της αποστολής και για την απώλεια ενός σημαντικού οπλικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα δημιουργηθεί κενό για την ελληνική άμυνα. Και εξήγησαν ότι τα οφέλη για την Ελλάδα από τη συγκεκριμένη κίνηση θα είναι πολλαπλά, καθώς η Ελλάδα θα ενισχύσει τις συμμαχίες της με σημαντικές χώρες του Κόλπου. Στόχος είναι εξάλλου η Ελλάδα να εξασφαλίσει την τεχνική αναβάθμιση όλων των συστημάτων Patriot που διαθέτει. Εκτιμάται ακόμη ότι η αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία και η κοινή παρουσία τους με Patriot άλλων χωρών που έχουν επιχειρησιακή εμπειρία σ’ αυτά τα όπλα αεράμυνας θα αναβαθμίσει επιχειρησιακά και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...