974
Σταϊκούρας και Λοβέρδος συγκρούστηκαν την Πέμπτη στη Βουλή για τα φέσια του Καραμανλή και το «λεφτά υπάρχουν» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Σαν από παλιά: Καβγάς Σταϊκούρα – Λοβέρδου για τα μνημόνια, το χρέος του Καραμανλή και το «λεφτά υπάρχουν»

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 18:58
Σταϊκούρας και Λοβέρδος συγκρούστηκαν την Πέμπτη στη Βουλή για τα φέσια του Καραμανλή και το «λεφτά υπάρχουν»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Σαν από παλιά: Καβγάς Σταϊκούρα – Λοβέρδου για τα μνημόνια, το χρέος του Καραμανλή και το «λεφτά υπάρχουν»

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 18:58

Ηταν και οι δύο υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση. Ομως Χρήστος Σταϊκούρας και Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκαν την Πέμπτη να τσακώνονται στη Βουλή για το ποιος φταίει περισσότερο για την κρίση και τα μνημόνια –αν το καλοσκεφτείς τσακώθηκαν για το ποιος φταίει που βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση καθώς αυτή του Αντώνη Σαμαρά ήταν απότοκο των μνημονίων, αλλά ας είναι. Αυτός ο καβγάς μοιάζει να κλείνει έναν κύκλο αναγκαστικής συμπόρευσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν μεν για την οικονομία –για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις και το πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας», δηλαδή για τον Πτωχευτικό– όμως γρήγορα η κουβέντα πήγε σε ιστορικό χρόνο, στο 2009 και πώς η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια.

Η αντιπαράθεση άρχισε όταν ο κ. Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ζήτησε τον λόγο, με την έναρξη της συζήτησης, προκειμένου να καταγγείλει αναφορές που είχε κάνει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή στα μνημόνια –«υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας που έρχονται από τα μνημόνια του 2010, μας ακολουθούν με συγκεκριμένες εποπτείες και εν πάση περιπτώσει στα μνημόνια τα οποία έχουμε, εσείς μας βάλατε!» είχε πει την περασμένη Δευτέρα απευθυνόμνενος στον Μιχάλη Κατρίνη, βασικό ομιλητή του ΚΙΝΑΛ για τον Πτωχευτικό.

Ο κ. Λοβέρδος δεν άφησε την πρόκληση του κ. Σταϊκούρα που ήταν βουλευτής επί Κώστα Καραμανλή, να περάσει χωρίς απάντηση.

«Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τέσσερα θέματα της οικονομίας πάρα πολύ σοβαρά, και όπως πιστεύουμε εμείς, με τρόπο αρνητικό. Ο εισηγητής μας, ο κ. Κατρίνης, άσκησε κριτική. Η αντιπαράθεση που διάλεξε ο κ. υπουργός να κάνει δεν τον τιμά. Έκανε αντιπαράθεση για το παρελθόν με το κόμμα μας και μας πρόσβαλε. Δεν θέτω θέμα προσωπικό. Θέτω θέμα πολιτικό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών, ως εξής: «Θέλω να θυμίσω στον κ. υπουργό ότι στις εκλογές του 2009, ήταν βουλευτής τότε, η κυβέρνησή του παρόξυνε τα χρέη της χώρας και τις δαπάνες του έτους εκείνου, στην προεκλογική περίοδο, με τρομακτικό ποσό. Θέλω ακόμη να του πω ότι όταν παρέλαβα από την κυρία Πετραλιά το υπουργείο Εργασίας, ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, που τον στήριξε η ΝΔ, ήταν πίσω από την κυρία Πετραλιά, και μου έλεγε “αν δεν βρω 2,5 δις ευρώ σε λίγες ώρες δεν έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις του Δεκεμβρίου και τα δώρα των Χριστουγέννων”. Όταν αυτή είναι η κατάσταση, δεν πρέπει να τολμάει να λέει ο κ. Σταϊκούρας που ήταν μέλος εκείνης της πλειοψηφίας, ότι εμείς ρίξαμε τη χώρα στα μνημόνια και ότι εμείς έχουμε πάρει τη θέση που μας αξίζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν το κάνει τυχαία. Δεν θέλει να συζητηθεί το παρόν σχέδιο νόμου, γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στις διατάξεις του. Γενικεύει τη συζήτηση, μας μέμφεται με τρόπο απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και αντικοινοβουλευτικό αλλά θα πάρει, σε όλη τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, τις απαντήσεις που αξίζουν στην τοποθέτησή του. Και κάτι τελευταίο: όταν έχεις συμμετάσχει σε μια προσπάθεια να ανορθωθεί η χώρα, και έχεις αισθανθεί ποιοι είναι αυτοί που έχουν βάλει και ποιοι αυτοί που δεν έχουν βάλει πλάτη, όταν ξέρεις ότι συγκρότησες μαζί με τους αγανακτισμένους και τους ψεκασμένους το περίφημο αντιμνημονιακό μέτωπο, πρέπει σήμερα να είσαι πολύ πιο προσεκτικός σε αυτά που λες, όταν απευθύνεσαι στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής».

Ο κ. Σταϊκούρας, απάντησε ότι είναι η παράταξη της ΝΔ εκείνη που έχει το πιο θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

«Πρώτα από όλα εγώ όρους “να μην τολμάω να τοποθετηθώ”, δεν θα τους χρησιμοποιούσα ποτέ», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο: «Καθένας έχει την ελευθερία να τοποθετείται όπως ο ίδιος εκτιμά. Είμαι υπερήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετώ διαχρονικά, διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές μέσα σε αυτή την αίθουσα, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που όλοι έχουν κάνει στη χώρα αποδεδειγμένα -και κατέθεσα πίνακες- έχει το πιο θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. ‘Αρα, επί συγκεκριμένων πινάκων μίλησα και τα στοιχεία αποδεικνύουν την ορθότητα των επιχειρημάτων μου. Μίλησα για την ουσία του νομοσχεδίου. Παρακαλώ δείτε τα πρακτικά και θα διαπιστώσετε ότι τις προηγούμενες ημέρες 2 ώρες και 10 λεπτά αφιέρωσα για να απαντάω και στα κόμματα και στους φορείς και στην κοινωνία. Έγινε ουσιαστικός διάλογος, έγινε διάλογος που οδήγησε σήμερα σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, κατέθεσα επιχειρήματα και άρα δεν μπορείτε να λέτε ότι πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Όταν κάποιοι νιώθουν άβολα, εκείνοι είναι που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα».

Η παρέμβαση του κ. Λοβέρδου προκάλεσε όμως και την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού. «Αντιθέτως, με όσα είπατε κ. Λοβέρδο, ο εισηγητής σας ο κ. Κατρίνης ήταν αυτός που ξεκίνησε να γυρνάει τη συζήτηση πίσω. Η θέση μας είναι δεδομένη για εκείνη την περίοδο», είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε: «Ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός, προειδοποίησε εγκαίρως για τις δυσκολίες της οικονομίας, πρότεινε και πήρε περιοριστικά μέτρα, δεν τον ακολούθησε ο τότε αρχηγός της παράταξής σας ο κ. Παπανδρέου, βγήκε στις εκλογές με το γνωστό σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, πήρε τις εκλογές, έχτισε την ιστορία του παγόβουνου, μας οδήγησε στα μνημόνια και στη συνέχεια ξέρουμε ποια ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ταλαιπωρίας. Από εκεί και πέρα, μετά τη διαδικασία αυτή στην οποία μας οδήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου, και είναι χρήσιμο να κάνετε την αυτοκριτική σας, πράγματι η παράταξή μας μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου έσωσαν τη χώρα, τη σήκωσαν πάλι στα πόδια της, για να φτάσουμε στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα, κυρίως όμως του νομοσχεδίου. Εμείς είμαστε υπερήφανοι διότι θεωρούμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε στο τέλος της ημέρας είναι η πρώτη ολιστική λύση για το πρόβλημα και των ιδιωτών, και των επιχειρήσεων και συνολικά του ιδιωτικού χρέους. Είμαστε υπερήφανοι για την παράταξή μας, έχουμε βάλει τα θεμέλια για την οικονομία, σε όλη την μεταπολίτευση ως Νέα Δημοκρατία και είμαστε υπερήφανοι για το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, ακριβώς για να ανορθώσουμε πάλι την εθνική οικονομία».