503
Ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Ορμπαν έχουν αποφασίσει να συντονίσουν τη δράση τους | REUTERS/Bernadett Szabo

Σαλβίνι: «Αν κερδίσει η Aριστερά, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 08:31
Ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Ορμπαν έχουν αποφασίσει να συντονίσουν τη δράση τους
|REUTERS/Bernadett Szabo

Σαλβίνι: «Αν κερδίσει η Aριστερά, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 08:31

Δύο από τους πολιτικούς που έχουν επενδύσει περισσότερο από κάθε άλλον στην αντιμεταναστευτική ρητορική, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο ένας βρήκε τον άλλον σχολιάζει η γερμανική Die Welt που προσθέτει ότι «οι ηγέτες του ακροδεξιού στρατοπέδου στην Ευρώπη θέλουν να κυριαρχήσουν πολιτικά στην ήπειρο».

«Ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε αμοιβαίους επαίνους και προφανώς είδαν μόνο ένα μεγάλο, πρωταρχικό πρόβλημα στην Ευρώπη: ότι η ΕΕ δεν είναι υπό την ηγεσία ανδρών όπως αυτοί», τονίζει η εφημερίδα.

«Θέλω να συνεργαστώ με δυναμικούς, ζωντανούς τύπους», δήλωσε ο Ορμπαν, λέγοντας ότι η πολιτική τάξη της ΕΕ είναι «κουρασμένη και ανίσχυρη». «Ελπίζω ότι θα βγουν νέες δυνάμεις που θέλουν να κάνουν κάτι να συμβούν», είπε, και κατέληξε στο συμπέρασμα, «η Ευρώπη χρειάζεται τον Ματέο Σαλβίνι».

Ο υπουργός -και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης- έχει στόχο να συσπειρώσει την Ακροδεξιά στην Ευρώπη και για αυτό ξεκίνησε πολιτική εκστρατεία στις 8 Απριλίου για να συγκροτήσει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία των λαών και των εθνών.

Τα ιδρυτικά μέλη της είναι η γερμανική AfD, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, καθώς και οι Αληθινοί Φινλανδοί και το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας.

Στη συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν ξέρει πόσα κόμματα θα ενταχθούν στη νέα συμμαχία. «Αλλά ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ ισχυροί, γιατί αν η Αριστερά κερδίσει, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο» ισχυρίστηκε ο ηγέτης της Λέγκας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι είπε μάλιστα ότι απόψεις τους αντιπροσωπεύουν μια νέα «εναλλακτική για την Ευρώπη». Ευχαρίστησε δε τον Ορμπαν για τις «υπέροχες απόψεις» του στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, όπου είχε ασκήσει κριτική εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επειδή επιθυμεί να συνεργαστεί με αριστερούς και φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Η ερώτηση για το ΕΛΚ και τον Ορμπαν ήταν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» στη συνάντηση της Βουδαπέστης. «Θα τα σπάσει το ακροδεξιό Fidesz του Ορμπαν με το ΕΛΚ και -αν ναι- ο Ορμπαν και ο Σαλβίνι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους; Ηταν σαφές μετά από σχεδόν μια ώρα συνέντευξης Τύπου: Οι δύο άνδρες δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα καλύτερο από το να κάνουν πολιτική μαζί», γράφει η γερμανική εφημερίδα

Και οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι θα ήταν πολύ καλύτερα εάν το ΕΛΚ γινόταν όπως αυτοί . Για παράδειγμα, στη μεταναστευτική πολιτική, στην οποία και οι δύο ακολουθούν σκληρή πορεία.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι εάν το ΕΛΚ αγκαλιάσει τις απόψεις του Ορμπαν, θα ήταν χαρά να συνεργαστεί μαζί του. Ο Ορμπαν δήλωσε: Το ΕΛΚ πρέπει να συμπεριλάβει τις απόψεις του ιταλού υπουργού.

Το πραγματικό νόημα της επίσκεψης, ωστόσο, βρισκόταν στην ιδιότητα του Σαλβίνι ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα. Ο Ορμπαν βλέπει σε αυτόν τον νέο, τον πραγματικό εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Σε συνέντευξή του στο La Stampa χαρακτήρισε τον Σαλβίνι ως τον «σημαντικότερο άνθρωπο στην Ευρώπη». Μερικούς μήνες νωρίτερα είχε πει: «Ο Σαλβίνι είναι ο ήρωάς μου». Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, δήλωσε για τον Ορμπαν: «Είναι ένας θεσμός στην Ευρώπη».