540
Το νησί της Τήλου αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα καθημερινότητας αλλά και συνεννόησης... | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σάλος στην Τήλο: ο ιερέας δεν έδινε φέρετρο για να ταφεί Βρετανός, μόνιμος κάτοικος

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 12:38
Το νησί της Τήλου αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα καθημερινότητας αλλά και συνεννόησης...
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σάλος στην Τήλο: ο ιερέας δεν έδινε φέρετρο για να ταφεί Βρετανός, μόνιμος κάτοικος

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 12:38

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τήλο μία καταγγελία για ιερέα που αρνήθηκε να δώσει φέρετρο έτσι ώστε να μεταφερθεί η σορός ενός βρετανού μόνιμου κατοίκου του νησιού, που πέθανε χθες Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018. Την ιστορία ανέδειξε η ίδια η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, η οποία είναι εξαιρετικά επικριτική με τη στάση του ιερέα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυρία Καμμά, ο ιερέας δεν ήθελε να δώσει το φέρετρο για να μεταφερθεί η σορός του άνδρα σε άλλο νησί, και από εκεί να αναλάβει το γραφείο κηδειών.

Τι έγραψε η δήμαρχος:

«Καλά Χριστούγεννα λοιπόν! Αγάπη, Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Προσφορά και όλα τα σχετικά… λόγια που τα λέμε χωρίς δυστυχώς να τα αισθανόμαστε χωρίς καν να τα καταλαβαίνουμε! Εμείς εδώ στην Τήλο, προπαραμονή Χριστουγέννων, τσακωνόμαστε για ένα φέρετρο! Δεν είναι αστείο, δεν είναι Πρωταπριλιά, αλλά προπαραμονή Χριστουγέννων είπαμε… Και με ποιον γινόταν ο καβγάς; Μα με την εξουσία των πάντων, τους παπάδες, αχ συγγνώμη τους ιερείς, τους δικούς μας, ξέρετε…

Απίστευτη ιστορία. Σοβαρή καταγγελία αντί για κάλαντα λοιπόν! Το πρωί πέθανε ένας 75χρονος Αγγλος μόνιμος κάτοικος του νησιού. Δεν υπήρχε κάποιος συγγενής του εδώ και όπως συμβαίνει στις μικρές κοινωνίες, κάποιοι φιλότιμοι τρέχουν να συνδράμουν-στην Τήλο δεν υπάρχει γραφείο τελετών. Ψάχνουμε τον παπά του χωριού να πάρουμε φέρετρο προκειμένου να μεταφερθεί η σορός στην Κω και από εκεί να αναλάβει το γραφείο κηδειών πια για το τελευταίο ταξίδι του άγγλου φίλου μας.

Από εδώ παπάς από εκεί παπάς, άφαντος ο παπάς! 12 με 3 μεσημβρινή σιέστα βλέπετε! Τον βρίσκουμε στις 3 μ.μ, δώσε μας το φέρετρο, έγινε αυτό και αυτό, το πλοίο περνάει στις 9 το βράδυ και το επόμενο ξέρεις, μετά τα Χριστούγεννα! Οχι, δεν μπορώ να το δώσω, η απάντηση. Γιατί ρε παπά, ποιος θα το πληρώσει;

Δεν έχω άλλο _ και άλλες πολλές τέτοιες τραγικές δικαιολογίες! Επειδή αρχίζω πάλι να φουντώνω και μόλις πριν λίγο κατάφερα να ρίξω λίγο την πίεση μου_ αναφέρω στα γρήγορα ότι μου είπε να μην αγχώνομαι ο χρυσός μου και θα γίνει σκάντζα! Πάνω στο λιμάνι θα έρθει φέρετρο από Ρόδο και ο νεκρός θα τοποθετηθεί μέσα σε αυτό πάνω στο λιμάνι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, έτσι ρε αδελφέ να πρωτοτυπήσουμε λίγο αφού δεν φτιάξαμε και φάτνη φέτος.

Α, μας έκανε και υποδείξεις ο καλός μας ο παπάς όταν θυμήθηκε την ιδιότητα του, να φροντίσουμε να κάνουμε γραφείο τελετών καλέ! Αμ πώς, έτσι; Μπίζνες μαν! Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ! Αηδιάζω και μόνο στην ιδέα, ειλικρινά, σε τι συστήματα μπλέκουμε τα παιδιά μας! Και μην με κατηγορήσει κάποιος, δεν είμαι αριστερή, δεν είμαι άθεη αλλά δεν έχω τίποτα μ’ αυτούς που δεν πιστεύουν τα ίδια με εμένα ρε παιδιά!

Εμαθα να πιστεύω στον άνθρωπο και στις αξίες του, έμαθα να σέβομαι και να τιμώ τους νεκρούς μου και δεν περίμενα ποτέ από εκπροσώπους της Εκκλησίας που αρπάζουν τα λάβαρα και τρέχουν σε κάθε συλλαλητήριο, να υπολογίζουν το χρήμα μπροστά σε έναν άνθρωπο που έχασε τη ζωή του…είχε μπροστά του την ματαιοδοξία αυτού του κόσμου και εκείνος φοβόταν μην τυχόν και το φέρετρο που θα του στείλει το γραφείο τελετών από τη Ρόδο είναι κατώτερης κατηγορίας!!!!!!

Ο άγγλος φίλος μας φεύγει για το τελευταίο του ταξίδι, όμως εμείς παιδιά μου κερδίσαμε το ΦΕΡΕΤΡΟ! ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Καλό ταξίδι Εντυ, και σε ευχαριστούμε εμείς οι ΤΗΛΙΑΚΟΙ που επέλεξες το νησί μας και το έκανες και δικό σου..».

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν! Αγάπη, Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Προσφορά και όλα τα σχετικά…λόγια που τα λέμε χωρίς δυστυχώς να…

Geplaatst door Maria Kamma op Zondag 23 december 2018