893
Ο Τραμπ κατά την ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα | REUTERS/Eric Thayer

Ο Τραμπ ξεπερνά τα όρια προτείνοντας… δολοφονία της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2016, 10:32
Ο Τραμπ κατά την ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα
|REUTERS/Eric Thayer

Ο Τραμπ ξεπερνά τα όρια προτείνοντας… δολοφονία της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2016, 10:32

Πέρα από κάθε όριο και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο θέμα κοινωνικής και νομικής αντιπαράθεσης, αυτό της οπλοκατοχής, έφτασε ο Ντόναλντ Τραμπ με τις δηλώσεις του την Τρίτη για το πώς θα μπορούσε να εμποδιστεί η Χίλαρι Κλίντον. Η παρατήρηση για το πώς θα μπορούσε να εμποδιστεί η Κλίντον από το να μην περιορίσει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή έφτασε σχεδόν στα όρια της περιγραφής της δολοφονίας της υποψήφιας, κάτι που προκάλεσε την οργή των Δημοκρατικών, αμηχανία σε μέρος των Ρεπουμπλικανών και καταιγισμό αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε περίπτωση που εκλεγεί η υποψήφια των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο θα διορίσει φιλελεύθερους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα. Εννοούσε ότι οι δικαστές θα μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις περιορισμού του προστατευόμενου από το Σύνταγμα των ΗΠΑ δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Σε εκείνο το σημείο είπε με το γνωστό στυλ των μεγαλόφωνων σκέψεων που συνηθίζει: «Η Χίλαρι θέλει να καταργήσει -να καταργήσει στην πράξη- τη Δεύτερη Τροποποίηση. Παιδιά, αν αυτή φτάσει να επιλέξει τους δικαστές της, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αν και οι άνθρωποι της Δεύτερης Τροποποίησης – ίσως εκεί κάτι (μπορεί να γίνει), δεν ξέρω. Αλλά θα σας πω ένα πράγμα, θα είναι μια απαίσια ημέρα».

Αυτή η έμμεση αλλά σαφής αναφορά στην -ακόμα και με όπλα (;)- παρεμπόδιση της Κλίντον φαίνεται να προκάλεσε αμηχανία το ακροατήριο ή, τουλάχιστον, ένα μέρος του. Αλλοι (και αξιωματούχοι του κόμματος ακόμα) έβλεπαν μάλλον θετικά το χαλαρό ύφος του Τραμπ αν και διαπίστωναν ότι η διατύπωση των όσων ήθελε να πει ήταν μάλλον ατυχής.

Η Δεύτερη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να φέρουν όπλα.

Η εξαιρετικά λιτή διατύπωσή της έχει προκαλέσει εδώ και δύο αιώνες μια έντονη νομική και πολιτική διαμάχη για το πόσο το ομοσπονδιακό κράτος μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτή τη δυνατότητα. Τα πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της  ανανεώνουν συνεχώς τη συζήτηση σε μία χώρα όπου με περιστατικά βίαιων και μαζικών δολοφονιών από πολίτες που φέρουν –πολλές φορές νόμιμα και πολύ εύκολα αποκτημένο- βαρύ οπλισμό. Μία χώρα με τουλάχιστον δύο δολοφονίες προέδρων και μία απόπειρα.

Από την άλλη πλευρά, η αναφορά του Τραμπ περί του διορισμού δικαστών απηχεί τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων για τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά τον θάνατο πριν από μερικούς μήνες του  συντηρητικού δικαστή Αντονίν Σκαλία, η θέση του εξακολουθεί να χηρεύει. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να διορίσει στο εννεαμελές σώμα τον δικαστή της επιλογής του σε αναπλήρωση της θέσης, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπλοκάρουν κάθε διορισμό – πόσο μάλλον ενός γενικά φιλελεύθερου δικαστή.

Σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι είτε τάσσονται κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ (και δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον), είτε εκφράζουν ζωηρότατες ανησυχίες για την επάρκειά του

Οργή για Τραμπ

Στην κατακραυγή που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ, η απάντηση από την εκστρατεία του υποψήφιου ήταν ότι εννοούσε πως οι κάτοχοι όπλων πρέπει να πάνε στην κάλπη για να εφαρμόσουν τις αλλαγές δια της ψήφου τους. «Είναι η δύναμη τού να είσαι μαζί, η Τροποποίηση είχε ένα εκπληκτικό πνεύμα που δίνει στους ανθρώπους τρομερή δύναμη», παρατηρεί σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος απέδωσε το σάλο στη στάση των ΜΜΕ να αποσπάσουν την προσοχή από τις θέσεις της Κλίντον που θεωρεί ότι είναι κατά της Τροποποίησης.

Στο πλευρό του Τραμπ στάθηκε η πανίσχυρη NRA (National Rifle Association), το κατεξοχήν λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στη χώρα, που θεωρεί τον σάλο «παραπλανητικό και προερχόμενο από τα αναξιόπιστα ΜΜΕ». υποστηρίζουν δε σε κάθε τόνο ότι στη NRA «στηρίζουμε τα αιτήματα των νομοταγών κατόχων όπλων».

Επικίνδυνα πράγματα αυτά που λέγονται από την πλευρά του Τραμπ σχολίασε η πλευρά της Χίλαρι Κλίντον. «Ενας άνθρωπος που επιδιώκει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρέπει να υπονοεί κατά κανένα τρόπο την βία»

Guardian: «Ολα τελείωσαν για τον Τραμπ;»

Οι δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που ο Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχει χάσει τη δυναμική που απολάμβανε μετά το συνέδριο στο Κλίβελαντ. Η μετασυνεδριακή ώθηση για την Κλίντον φαίνεται ότι ήταν διαρκέστερη, πράγμα που της δίνει ένα σαφές και για την ώρα ασφαλές δημοσκοπικό προβάδισμα.

Την ίδια ώρα, πολλοί σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι είτε τάσσονται κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ (κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον), είτε εκφράζουν ζωηρότατες ανησυχίες για την επάρκεια του υποψήφιου να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ.

Πενήντα εξέχοντες ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι που υπηρέτησαν σε θέσεις εθνικής ασφάλειας, μεταξύ τους και ο πρώην επικεφαλής της CIA και της NSA Μάικλ Χέιντεν, δηλώνουν ότι ο Τραμπ στερείται προσόντων για να ηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισαν ότι σε περίπτωση εκλογής του θα αποδειχθεί «ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία».

Η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, μία από τις πιο μετριοπαθείς και με μακρά θητεία φωνές των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, δηλώνει και αυτή ότι δεν ψηφίζει τον Τραμπ. Είχε προηγηθεί η σαφής άρνηση του Τεντ Κρουζ από το βήμα του συνεδρίου να στηρίξει τον υποψήφιο ενώ διά της απουσίας της από το Κλίβελαντ έλαμψε και η οικογένεια Μπους.

Ο κατάλογος όσων (για την ώρα;) σιωπούν ή αρνούνται να δηλώσουν την υποστήριξή τους μεγαλώνει. Είναι τέτοιος ο βαθμός εγκατάλειψης που ο Guardian αναρωτιέται αν όλα τελείωσαν για τον Τραμπ. Αν σε αυτά προστεθούν οι γκάφες, που σχεδόν γίνονται εγκληματικά λάθη όπως το χθεσινό, το σκηνικό για τον υποψήφιο γίνεται όλο και πιο στενόχωρο.

Καθώςε οι (δημοκοπικοί) αριθμοί δυστυχούν για το στρατόπεδο του Τραμπ, γράφει σχετικά το BBC, τόσο θα υιοθετεί την νοοτροπία του μπούνκερ. Θα αμύνονται για όλα και θα βλέπουν όλους τους άλλους απέναντί τους: τα μέσα ενημέρωσης που θεωρούν ότι είναι κατευθυνόμενα, τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις στημένες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...