548
Ένας κάτοικος του Πφλούγκερβιλ στο Τέξας, προσπαθεί να βρει βοήθεια καθώς ολόκληρη η πόλη παρέμεινε βυθισμένη στο σκοτάδι | Bronte Wittpenn/Austin American-Statesman/USA Today Network via REUTERS

Πολιτικός σάλος στο Τέξας από τους νεκρούς και τα black out λόγω χιονιά

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 10:10
Ένας κάτοικος του Πφλούγκερβιλ στο Τέξας, προσπαθεί να βρει βοήθεια καθώς ολόκληρη η πόλη παρέμεινε βυθισμένη στο σκοτάδι
|Bronte Wittpenn/Austin American-Statesman/USA Today Network via REUTERS

Πολιτικός σάλος στο Τέξας από τους νεκρούς και τα black out λόγω χιονιά

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 10:10

Ο χιονιάς που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ έχει αφήσει πίσω του δεκάδες νεκρούς και μια υπενθύμιση ότι ακόμα και το πιο ισχυρό κράτος του πλανήτη μπορεί να γονατίσει κάτω από τη δύναμη των καιρικών φαινομένων.

Μόνο στην πολιτεία του Τέξας, περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τρίτη, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Όπως ανέφερε ο Guardian, στο Χιούστον, μια τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν το σπίτι τους πήρε φωτιά —είχαν προσπαθήσει να βάλουν φωτιά στο τζάκι για να ζεσταθούν…

Θάνατοι αναφέρθηκαν στη Λουιζιάνα, στο Κεντάκι και στο Μιζούρι, κυρίως σε τροχαία δυστυχήματα λόγω πάγου, αλλά και σε ασφυξία, όχι τόσο από μαγκάλια αλλά από τις εξατμίσεις των οχημάτων —οι ιδιοκτήτες τα ανάβουν για να ζεστάνουν τουλάχιστον το γκαράζ…

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα στα Απαλάχια και άλλοι τόσοι στο Ορεγκον. Χιονοθύελλες έπληξαν μια τεράστια περιοχή από το Οχάιο ως τον ποταμό Ρίο Γκράντε και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως την Παρασκευή.

Ο χιονιάς έχει εκτροχιάσει και το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19. H κυβέρνηση Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ωστόσο, η κακοκαιρία έχει αποκτήσει και πολιτικές διαστάσεις, ιδίως στο Τέξας, τη δεύτερη πιο πολυπληθή πολιτεία των ΗΠΑ. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής όχι μόνο επειδή τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος κατέρρευσαν αλλά και επειδή στις κυκλικές διακοπές ηλεκτροδότησης, βυθίζονταν στο σκοτάδι γειτονιές ολόκληρες, αλλά υπήρχε ρεύμα για τα γραφεία και τις επιχειρήσεις στο κέντρο του Χιούστον. «Η Ιστορία θα θυμάται ποιος βοήθησε και ποιος όχι» δήλωσε αγανακτισμένη στον Guardian η Λινά Ιντάλγκο, δικαστής στην κομητεία Χάρις, όπου ανήκει το Χιούστον.

Από την πλευρά του, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, τεξανός πολιτικός των Δημοκρατικών (και για ένα φεγγάρι διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος), καυτηρίασε τη διαχρονική ανικανότητα των ηγεσιών της πολιτείας να προβλέψουν τα στοιχειώδη, παρομοιάζοντας το πρόβλημα της πανδημίας με το πρόβλημα της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, ο Ο’ Ρουρκ δημοσίευσε και χάρτη όπου φαίνεται ότι τα σημαντικότερα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν όντως στο Τέξας.

«Οι Τεξανοί υποφέρουν επειδή αυτοί που είναι στην εξουσία έχουν αποτύχει. Οπως και με την Covid-19, η θεομηνία έχει γίνει πολύ πιο θανατηφόρα λόγω της αδράνειας του (κυβερνήτη Γκρεγκ) Αμποτ και της υπόλοιπης ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών του Τέξας. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Και δεν χρειάζεται να συνεχιστεί» τόνισε ο Ο’ Ρουρκ, ο οποίος το 2018 είχε κοντέψει να κάνει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, επιχειρώντας να κερδίσει για το Δημοκρατικό Κόμια μια από τις δύο θέσεις του Τέξας στη Γερουσία — έχασε οριακά, αλλά το άστρο του έλαμψε και έδειξε ότι η πολιτική ηγεμονία των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία δεν είναι αδιαμφισβήτητη.

Σε κάθε περίπτωση ο χιονιάς έχει φέρει τους κατοίκους στα όριά τους. Στο Ντάλας και στο Οστιν τα σπίτια δεν είναι χτισμένα για χειμώνες και χωρίς ρεύμα οι θερμοκρασίες έπεσαν στο εσωτερικό κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα υπάρχουν και προβλήματα στην υδροδότηση καθώς οι σωλήνες έχουν παγώσει. Και στα λιγοστά σούπερ μάρκετ που παρέμειναν ανοιχτά εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους για λίγο εμφιαλωμένο νερό.

(Ronald W. Erdrich/Reporter-News/USA Today Network via REUTERS)

Μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν και έξω από τα λιγοστά ταχυφαγεία που είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...