246
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων | George Vitsaras / SOOC

Σακελλαροπούλου: Χρέος μας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 15:15
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων
|George Vitsaras / SOOC

Σακελλαροπούλου: Χρέος μας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 15:15

Στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων κατέθεσε σήμερα Τετάρτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο μήνυμά της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρεται στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, υπογραμμίζοντας ότι το Ολοκαύτωμα αφορά όλους και όχι μόνο τον εβραϊκό λαό.

Διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας

«Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση απέτισα σήμερα τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, της πιο ακραίας εκδήλωσης του κακού στην ανθρώπινη ιστορία και πιο οδυνηρής κληρονομιάς του εικοστού αιώνα. Ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων αθώων, που εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν, για τη φυλετική τους ταυτότητα. Μια γενοκτονία εκτελεσμένη με τη μεγαλύτερη ψυχρότητα και συστηματικότητα. «Μια οντολογική σφαγή», όπως την ονόμασε ο Τζορτζ Στάινερ, πέρα από τη γλώσσα και έξω από τον ορθό λόγο”» έγραψε η κυρία Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε:

«Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνο τον εβραϊκό λαό. Θέτει σε συνεχή δοκιμασία την ηθική μας συνείδηση. Και μας θυμίζει ότι κανείς δεν είναι προφυλαγμένος απέναντι στη βαρβαρότητα. Ότι η ουδετερότητα απέναντι στο κακό ισοδυναμεί με συναίνεση. Και ότι χρειάζεται καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, θωράκιση απέναντι στη ρητορική του μίσους και διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και την αξία του ανθρώπου, το πιο ισχυρό ανάχωμά μας στην επέλαση του κακού».

Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση απέτισα σήμερα τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, της πιο ακραίας…

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...