441
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου | Nick Paleologos / SOOC

Σακελλαροπούλου: Πενθώ την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
|Nick Paleologos / SOOC

Σακελλαροπούλου: Πενθώ την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53

Με μία μακροσκελή ανάρτηση γεμάτη συναίσθημα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρέτησε την σπουδαία αμερικανίδα δικαστικό και ανυποχώρητη υπερασπιστή των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων και των φιλελεύθερων αξιών, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Οπως εξομολογείται η κυρία Σακελλαροπούλου, η Γκίνσμπερνγκ αποτέλεσε το πιο ισχυρό πρότυπο για την ίδια στα χρόνια που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη.

Αλλωστε, αρκετοί θα θυμούνται την φωτογραφία από το γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν είχε πάει ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα της εκλογής της στο ύπατο αξίωμα, πέρυσι τον Ιανουάριο, όπου σε περίοπτη θέση υπήρχε μία κούπα με το πρόσωπο της RBG.

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε ξεχωριστό της μήνυμα, η ΠτΔ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τα θύματα της κακοκαιρίας στη χώρα μας.

Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη.

Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων.

Ήδη από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο, ήταν η «ιέρεια της διαφωνίας», το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα. «Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, «γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο». Μια «αιώνια μαθήτρια», που δήλωνε ότι «το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» και που διατράνωνε ότι «πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους».

Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες «πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν’ το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν».Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του.

H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που…

Geplaatst door Katerina Sakellaropoulou op Zaterdag 19 september 2020

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...