468
Γέμισαν ξανά οι δρόμοι της Σαγκάης, την Τετάρτη, ύστερα από δύο μήνες σιωπής | REUTERS/Aly Song

Σαγκάη: Η ζωή επέστρεψε μετά από δύο μήνες εγκλεισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 11:19
Γέμισαν ξανά οι δρόμοι της Σαγκάης, την Τετάρτη, ύστερα από δύο μήνες σιωπής
|REUTERS/Aly Song

Σαγκάη: Η ζωή επέστρεψε μετά από δύο μήνες εγκλεισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 11:19

Οι 25 εκατ. κάτοικοι της Σαγκάης πήραν μια βαθιά ανάσα την Τετάρτη και βγήκαν ελεύθεροι στους δρόμους να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή, που έβαλαν σε παύση την 1η Απριλίου, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Το σκληρό και απάνθρωπο lockdown, στο οποίο είχαν υποχρεώσει οι κινεζικές αρχές τούς κατοίκους της μεγαλύτερης μητρόπολης της Κίνας, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην τοπική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους, που έβγαιναν στα μπαλκόνια ουρλιάζοντας από απόγνωση.

Πολλά μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μειωνόταν σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ομως οι κάτοικοι της Σανγκάης δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι έμεναν σε συγκροτήματα όπου δεν είχε καταγραφεί κρούσμα.

Το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι της πόλης πήραν και πάλι τον δρόμο για τις δουλειές τους, ενώ κάποια καταστήματα προετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσουν. Το μετρό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούσαν και πάλι.

«Είναι η στιγμή που περιμέναμε εδώ και καιρό», ανακοίνωσε με χαρά η δημαρχία της Σανγκάης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάρτι στον δρόμο από νεαρούς Κινέζους για το τέλος του lockdown – REUTERS/Aly Song

Ωστόσο οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα έρθει ακόμη: εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ινστιτούτα αισθητικής μπορούν να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους. Τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα σχολεία θα ανοίγουν κατά περίπτωση.

Την Τρίτη, τα μεγάλα κίτρινα κάγκελα, που εμπόδιζαν εδώ και δύο μήνες τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, απομακρύνθηκαν.

Το lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση στους κατοίκους της. Μπροστά στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Μάρτιο, οι τοπικές αρχές απέκλειαν την επιβολή lockdown. Ομως, στις αρχές Απριλίου αναθεώρησαν τη στάση τους και επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο σύνολο των κατοίκων της Σανγκάης.

Κάτοικοι ψωνίζουν και πάλι τρόφιμα, σε ανοιχτό κατάστημα, για πρώτη φορά μετά την 1η Απριλίου – REUTERS/Aly Song

Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην πρόσβαση σε τρόφιμα ή στις υπηρεσίες υγείας που δεν αφορούσαν την πανδημία.

Το lockdown στη Σανγκάη ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Το 2020 το lockdown στη Γουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού και η πρώτη που μπήκε σε καραντίνα, διήρκεσε 76 ημέρες.

Εργαζόμενοι στην εστίαση στέκονται στην ουρά για τεστ κορονοϊού, πριν επιστρέψουν στις δουλειές τους – REUTERS/Aly Song

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν έπληξαν την οικονομία, μείωσαν την παραγωγή και την κατανάλωση και επηρέασαν σημαντικά τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...