450
Ο Αρτεμ Ους δραπέτευσε την Τετάρτη από το σπίτι όπου κρατείτο στο Μιλάνο |

Ρώσος κρατούμενος δραπέτευσε από το Μιλάνο πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 16:20
Ο Αρτεμ Ους δραπέτευσε την Τετάρτη από το σπίτι όπου κρατείτο στο Μιλάνο
|

Ρώσος κρατούμενος δραπέτευσε από το Μιλάνο πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 16:20

Ενας ρώσος επιχειρηματίας, που κατηγορείται για λαθρεμπόριο αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, απέδρασε από τον κατ’ οίκον περιορισμό του στην Ιταλία, μία ημέρα αφότου έμαθε ότι επρόκειτο να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ο 40χρονος Αρτεμ Ους έσπασε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε στον αστράγαλο ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό κοντά στο Μιλάνο και εξαφανίστηκε πριν φτάσει η αστυνομία για να ελέγξει την τύχη του.

Ο Ους είναι γιος του κυβερνήτη της επαρχίας Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και συνελήφθη με διεθνές ένταλμα που εξέδωσε ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης όταν πέταξε στην Ιταλία στις 17 Οκτωβρίου.

Κατηγορείται για μεταφορά αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε ρώσους αγοραστές, καθώς και για τραπεζική απάτη και για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Ους, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης εταιρείας βιομηχανικού εξοπλισμού με έδρα τη Γερμανία, με την επωνυμία Nord-Deutsche Industrieanlagenbau, συνδέεται με το λαθρεμπόριο ημιαγωγών και τεχνολογίας ραντάρ και δορυφόρων.

Αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 30 ετών στις ΗΠΑ, ο Αρτέμ κρατήθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία, ενώ δικαστήριο του Μιλάνου εξέταζε το αίτημα έκδοσης.

Την Τρίτη, το δικαστήριο δήλωσε ότι συμφωνεί με το αίτημα σχετικά με τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά όχι για λαθρεμπόριο στρατιωτικής τεχνολογίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να τον φέρουν σε αμερικανικό έδαφος ώστε να τον ανταλλάξουν με τη Μόσχα για να πετύχουν την απελευθέρωση του Πολ Γουήλαν, ενός αμερικανού επιχειρηματία που καταδικάστηκε σε 16 χρόνια σε ρωσική φυλακή το 2020.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η τύχη του Ους. Ελπίζω ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εικασίες για οποιαδήποτε ανταλλαγή προς το παρόν».

Τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει: «Οι ρωσικές διπλωματικές αποστολές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ους».

Λίγες ημέρες αργότερα, η Μόσχα έβαλε το όνομά του στον δικό της κατάλογο καταζητούμενων, κατηγορώντας τον Ους για ξέπλυμα χρήματος, σε μια προσπάθεια να τον εκδώσει πίσω στη Ρωσία για να αποτρέψει την αποστολή του στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου το δικαστήριο του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί αεροπορικώς στην Αμερική, το βραχιόλι στον αστράγαλό του εξέπεμψε «συναγερμό διαφυγής» όταν έσπασε, λίγο μετά τον έλεγχο της αστυνομίας στο σπίτι. Επιστρέφοντας στις εγκαταστάσεις, οι αστυνομικοί βρήκαν την πόρτα κλειστή και την τηλεόραση αναμμένη, αλλά κανένα ίχνος του κατηγορούμενου.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ους μπορεί να προσπάθησε να διαφύγει από την Ιταλία με ιδιωτικό τζετ από το αεροδρόμιο του Μιλάνου, ενδεχομένως με την υποστήριξη ρώσων πρακτόρων που δρουν στη χώρα.

«Γίνονται εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του», ανακοίνωσαν οι Καραμπινιέροι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...