467
Η Σιμόν Μπάιλς αστέρι της ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ στη λίστα των ρώσων χάκερς | REUTERS/Mike Blake

Ρώσοι χάκερ διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία για ντόπινγκ αμερικανών αθλητών

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 21:15
Η Σιμόν Μπάιλς αστέρι της ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ στη λίστα των ρώσων χάκερς
|REUTERS/Mike Blake

Ρώσοι χάκερ διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία για ντόπινγκ αμερικανών αθλητών

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 21:15

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016. Και όλα δείχνουν ότι τώρα η Ρωσία παίρνει την εκδίκησή της. Τουλάχιστον αυτό επιδίωξε να κάνει μία ομάδα ρώσων χάκερ, η οργάνωση «Fancy Bear» ή –πιο ρωσικά- «Ομάδα Τσάρων» η οποία έχει ήδη ενοχλήσει διάφορες χώρες με την «κατασκοπευτική» δράση της.

Οπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA), οι χάκερς εισέβαλαν στην ιστοσελίδα του, απέκτησαν πρόσβαση στα απόρρητα ιατρικά δεδομένα αμερικανών αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και ύστερα τα διέρρευσαν στην ιστοσελίδα τους.

Τι αποκαλύπτουν;  Οτι αμερικανοί πρωταθλητές δικαιολόγησαν με ιατρικά πιστοποιητικά υψηλές τιμές απαγορευμένων ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα τους σε εξετάσεις που υποβλήθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των Αγώνων. «Αφού μελετήσαμε τα δεδομένα, ανακαλύψαμε ότι δεκάδες αμερικανοί αθλητές είχαν βγει θετικοί», έγραψε η ομάδα στην ιστοσελίδα της. «Οι ολυμπιονίκες χρησιμοποιούσαν σε σταθερή βάση παράνομες, ισχυρές ουσίες, η χρήση των οποίων δικαιολογούνταν με πιστοποιητικά έγκρισης για θεραπευτική χρήση. Με λίγα λόγια, πήραν μία άδεια για ντόπινγκ».

greet

Η λίστα των χάκερς φέρεται να περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αστέρια των ΗΠΑ, την πρωταθλήτρια του τένις, Σερένα Γουίλιαμς, την αδελφή της Βένους Γουίλιαμς και τη χρυσή ολυμπιονίκη, Σιμόν Μπάιλς. Στην περίπτωση της Μπάιλς μάλιστα, η συνταγή αναφέρει την λήψη αμφεταμινών!

Ο οργανισμός καταδίκασε τις κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη», σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της. «Η WADA ανησυχεί πολύ για την απειλή που συνιστά αυτή η πράξη παραβίασης των απόρρητων πληροφοριών των αθλητών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της WADA, Ολιβιέρ Νίγκλι. Μάλιστα, σχολίασε ότι τέτοιες επιθέσεις υποβαθμίζουν τη WADA και το παγκόσμιο σύστημα αντί-ντόπινγκ. Επιτέθηκε με σαφήνεια στη Ρωσία αφήνοντας αιχμές για τις διπλωματικές επιπτώσεις τέτοιων επεισοδίων.

«Ας μάθουν ότι τέτοιες εγκληματικές ενέργειες υπονομεύουν την απόπειρα της παγκόσμιας κοινότητας αντί – ντόπινγκ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη Ρωσία, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της έρευνας του ανεξάρτητου ΜακΛάρεν», τόνισε.

Οι σταρ του τένις αδερφές Γουίλιαμς, Σερένα (δεξιά) και Βένους, βρέθηκαν στη λίστα των ρώσων χάκερς (φωτό: en.wikipedia.org)
Οι σταρ του τένις αδερφές Γουίλιαμς, Σερένα (δεξιά) και Βένους, βρέθηκαν στη λίστα των ρώσων χάκερς (φωτό: en.wikipedia.org)

O επιστήμονας Ρίτσαρντ Μακλάρεν –ύστερα από έρευνα που του παρήγγειλε η WADA- αποκάλυψε ότι το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού «διηύθυνε, ήλεγχε και επιτηρούσε» μια «μοναδική» μέθοδο χειραγώγησης των δειγμάτων των Ρώσων αθλητών κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014 στο Σότσι. Κάπως έτσι, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, η Ρωσία έμεινε εκτός με το σύνολο των αθλητών της – 68 ο αριθμός τους να μην έχουν το το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους, εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε με την εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Εκτοτε τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το ξέσπασμα της ρωσίδας σταρ του επί κοντώ, Γελένα Ισινμπάγεβα, το πένθος της και η οργή της κατά της ελληνίδας Κατερίνας Στεφανίδη που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...