430
Ο ρώσος χάκερ μεταδύ ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας | REUTERS/Alexandros Avramidis

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παράνομη η έκδοση του «μάγου των bitcoins» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 20:01
Ο ρώσος χάκερ μεταδύ ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παράνομη η έκδοση του «μάγου των bitcoins» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 20:01

Φαίνεται πως η υπόθεση με τον ρώσο χάκερ βρίσκεται μόνο στην αρχή της.

Oπως μετέδωσε το Reuters, η ρωσική πλευρά τόνισε την Παρασκευή ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, να εκδοθεί ο Βίνικ στις ΗΠΑ, παραβιάζει την παγκόσμια νομοθεσία. Η Ρωσία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, για την έκδοση του «μάγου του bitcoins» στη χώρα και ισχυρίζεται ότι έχει προτεραιότητα επειδή πρόκειται για ρώσο πολίτη.

«Θεωρούμε ότι η [σ.σ. ελληνική] απόφαση είναι παράνομη και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα και με το ΑΜΠΕ, θεωρεί ότι ο Βίνικ είναι ο «εγκέφαλος» σπείρας ξεπλύματος bitcoins ύψους 4 δισ. δολαρίων. Σε περίπτωση που ο χάκερ καταδικαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών. Με τη σειρά της η ρωσική δικαιοσύνη, θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες του χάκερ σε άλλες υποθέσεις απάτης.

Ο 37χρονος χάκερ αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ΗΠΑ. Ισχυρίζεται επίσης, ότι δεν έχει διαπράξει τα διαδικτυακά εγκλήματα που του αποδίδονται από ρωσικής πλευράς, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα πολεμήσει την έκδοσή του στη γενέτειρά του.

2017-09-29T112359Z_986803013_RC160A582C70_RTRMADP_3_GREECE-RUSSIA-CYBER
Ο Βίνικ αποχωρεί, υπό συνοδεία της ΕΛΑΣ, έπειτα από την κατάθεσή του στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (REUTERS/Alexandros Avramidis)

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που άναψε το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον Βίνικ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

Η ιστορία ενός (ρώσου) χάκερ

Ο Βίνικ συνελήφθη στις 25 Ιουλίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ένα 24ωρο αργότερα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος δήλωσε τότε έκπληκτος για τη σύλληψή του, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές. Μάλιστα, αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των αμερικανικών αρχών, ο 37χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoins, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψή του, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoins και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...