204
Αριστερά, το «Christophe de Margery» και, δεξιά, το παγοθραυστικό διασχίζουν την Αρκτική | Rosatom

Ρωσικό τάνκερ διέσχισε μέσα στο καταχείμωνο την κάποτε παγωμένη Αρκτική

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:15
Αριστερά, το «Christophe de Margery» και, δεξιά, το παγοθραυστικό διασχίζουν την Αρκτική
|Rosatom

Ρωσικό τάνκερ διέσχισε μέσα στο καταχείμωνο την κάποτε παγωμένη Αρκτική

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:15

Ακόμα μία απόδειξη του πόσο έχει υπερθερμανθεί ο πλανήτης ήταν το πέρασμα, για πρώτη φορά, ενός δεξαμενόπλοιου από τον Αρκτικό Κύκλο τον Φεβρουάριο.

Μέχρι τώρα, τα εμπορικά δρομολόγια στην περιοχή σταματούσαν τον Νοέμβριο και δεν ξανάρχιζαν πριν τον Ιούλιο κάθε χρονιάς.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό «Christophe de Margerie» έκανε τον διάπλου της Αρκτικής, συνοδευόμενο στο τελευταίο τμήμα του ταξιδιού του από το πυρηνικό παγοθραυστικό «50 Let Pobedy», κατά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου μετέφερε αέριο.

Ενα μήνα νωρίτερα, είχε κάνει το πρώτο σκέλος του ταξιδιού χωρίς να χρειαστεί βοήθεια από παγοθραυστικό, άλλη μία δυσάρεστη πρωτιά.

Αυτή τη φορά, τα πλοία συνάντησαν πάγο μόνο σε λίγα τμήματα της διαδρομής τους και με πάχος μόνο 30 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Αρκτικός Κύκλος θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης. Πέρυσι, η παγοκάλυψη βρέθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του ΄70.

Τα πλοία ταξίδεψαν κατά μήκος της οδού της Βόρειας Θάλασσας, από το Μουρμάνσκ, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία, στον Βερίγγειο Πορθμό, κοντά στην Αλάσκα. Η θαλάσσια αυτή οδός θεωρείται πιθανός ανταγωνιστής της Διώρυγας του Σουέζ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευελπιστεί να αυξηθεί το φορτίο που μεταφέρεται μέσω αυτής, σε 80 εκατομμύρια τόνους έως το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...