Το ρωσικό σκάφος που έφθασε μέχρι την Ιταλία το παρακολούθησε ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος επιτήρησης | ItaMilRadar
Επικαιρότητα

Ρωσικά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν μεταξύ Ιονίου και Τάραντα

Το καταδρομικό «Βαριάγκ», το αδελφάκι του βυθισθέντος «Μοσκβά», έπλευσε προς τη ναυτική βάση των Ιταλών στον Τάραντα – Το εντόπισε ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος περιπολίας – Στην περιοχή πλέει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»
Protagon Team

Τα ρωσικά σκάφη αφήνουν τη βάση τους στην Ταρτούς της Συρίας και βγαίνουν στη Μεσόγειο, όπου πλέουν και αμερικανικά αεροπλανοφόρα όπως το «Τρούμαν» – στην πραγματικότητα η Μεσόγειος έγινε το δεύτερο μέτωπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτήν την κάπως υπερβολική φράση υπέγραψε ο δημοσιογράφος της Repubblica Τζανλούκα ντι Φέο, μάλλον ταραγμένος, επειδή είδε «στα ανοιχτά της Απουλίας» να πλέει το ρωσικό καταδρομικό «Βαριάγκ».

Το εν λόγω «Βαριάγκ» είναι «το δίδυμο αδελφάκι του ‘‘Μοσκβά’’», του πλοίου που βυθίστηκε στον Εύξεινο Πόντο είτε από δύο αντιπλοϊκούς ουκρανικούς πυραύλουςι. Ο Ντι Φέο έγραψε ότι η ναυτική παρουσία των Ρώσων στη Μεσόγειο «έχει στόχο να αμφισβητήσει τη Δύση», κρίνοντας από συγκεκριμένα γεγονότα: «Παντού στον κόσμο, από τη Βαλτική μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, υποβρύχια και φρεγάτες βγήκαν στα διεθνή ύδατα για να δείξουν στον κόσμο τη ρωσική βούληση να συνεχίσει την αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ».

Στην Απουλία, πάντως, πήγε το «Βαριάγκ» προερχόμενο από το Ιόνιο Πέλαγος και συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τρίμπουτς» που του παρείχε «αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή προστασία». Το ρωσικό πλοίο καταγράφηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες προ ημερών, σε απόσταση 200 μιλίων από τον Τάραντα όπου ελλιμενίζεται ο ιταλικός Στόλος.

Το ιταλικό Μέσο ανάλυσης τέτοιων δεδομένων ItaMilRadar έγραψε ότι το «Βαριάγκ» ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος RCAF Lockheed CP-140, με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, έκανε ασυνήθιστες κυκλικές πτήσεις πάνω από το Ιόνιο, στα δυτικά της Ζακύνθου.

Υπενθύμισε, δε, ότι σε αυτά τα νερά θα πλεύσει ξανά το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» που βρίσκεται και αυτό στο Ιόνιο. Για το «Βαριάγκ» παρατήρησε ότι έχει πορεία ανατολική, «προς την Κρήτη».

Ο ιταλός συντάκτης θύμισε επίσης ότι επί Σοβιετικής Ενωσης καλλιεργήθηκε η στρατιωτική αντίληψη πως Εύξεινος Πόντος και Μεσόγειος είναι μέρη της ίδιας θαλάσσιας ζώνης. Και παρατήρησε ότι η Αδριατική προσφέρει στους Αμερικανούς τη δυνατότητα «της συντομότερης επέμβασης στην Κριμαία» μέσω των αεροσκαφών F-18 Hornet που μεταφέρει το «Τρούμαν».