637
Συγκινητικός ο αποχαιρετισμός του πατέρα στον επιστρατευμένο γιο: εικόνα που αφορά τους φτωχούς και άσημους Ρώσους, αφού τα παιδιά της ελίτ δεν ντύνονται στο χακί | CreativeProtagon

Ρωσία: Υιών των επιφανών πάσα γη λούφα

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 12:15
Συγκινητικός ο αποχαιρετισμός του πατέρα στον επιστρατευμένο γιο: εικόνα που αφορά τους φτωχούς και άσημους Ρώσους, αφού τα παιδιά της ελίτ δεν ντύνονται στο χακί
|CreativeProtagon

Ρωσία: Υιών των επιφανών πάσα γη λούφα

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 12:15

Περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι, κυρίως από φτωχότερες αγροτικές περιοχές, έχουν επιστρατευθεί για να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, όμως μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται τα τέκνα των επιφανών Ρώσων, οι γιοι των ελίτ της χώρας. Αυτά έγραψε η Ναταλία Βασίλιεβα, ανταποκρίτρια του βρετανικού Μέσου Telegraph στη Μόσχα, η οποία στις παρούσες συνθήκες μετανάστευσε στην Τουρκία και παρεπιδημεί στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά τον πόλεμο, νεαροί γόνοι «επωνύμων» πατεράδων συνεχίζουν να διάγουν βίον πολυτελή, κάνοντας διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, ενώ συγχρόνως καυχώνται για την άριστη φυσική κατάστασή τους. Την περασμένη εβδομάδα, αυτά τα καλομαθημένα παιδιά δέχθηκαν τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους του website Vazhnye Istorii και μάλλον βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Το συγκεκριμένο σάιτ (που η ονομασία του σημαίνει Σημαντικές Ιστορίες) αυτοχαρακτηρίζεται ανεξάρτητο και εξειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία. Μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής και έχει ιδρυθεί από δύο νεαρούς ρεπόρτερ, τον Ρόμαν Ανιν και την Ολέσια Σμάγκουν. Εδρεύει, δε, εκτός Ρωσίας, στην εξόχως εχθρική προς οτιδήποτε ρωσικό Λετονία. Η Βασίλιεβα έγραψε ότι υπάρχει μεγάλο κοντράστ μεταξύ έργων και λόγων: τα πύρινα πατριωτικά λόγια είναι δουλειά των μπαμπάδων, η λούφα και παραλλαγή εκτός στρατεύματος είναι δουλειά των νεαρών.

Ανθρωποι του Vazhnye Istorii ρώτησαν καμια ντουζίνα γιους και γαμπρούς ρώσων πολιτικών βαρέων βαρών. Οι περισσότεροι εξ αυτών, μόλις άκουσαν την προκλητική ερώτηση, δηλαδή αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Πούτιν για επιστράτευση, έκλεισαν αμέσως το τηλέφωνο, έγραψε η ανταποκρίτρια και σταχυολόγησε μερικές ενδεικτικές στάσεις.

Ο Αλεξέι Στολιάροφ, ένας 32χρονος fitness blogger του οποίου ο πεθερός είναι ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, απάντησε στην κλήση που έλαβε. Βρισκόταν για διακοπές στο Νεπάλ. Ρωτήθηκε αν θα πήγαινε στην Ουκρανία να πολεμήσει, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει. Νεότερος από τον γαμπρό του Σοϊγκού είναι ο γιος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ιλια. Ο 27χρονος βλαστός του αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας είπε απλώς ότι δεν είχε λάβει κλήση για κατάταξη.

Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Κολοκόλτσεφ, ο 39χρονος γιος του υπουργού Εσωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι, εφόσον κληθεί, θα ανταποκριθεί ασμένως: «Ως ρώσος πατριώτης και πολίτης είμαι πάντα πρόθυμος να υπερασπιστώ την πατρίδα μου» είπε. «Θα ενεργήσω υπεύθυνα, μόλις με καλέσουν θα καταταγώ».

Βέβαια, δεν είναι όλοι πατριώτες σαν τον Αλεξάντερ. Ο 31 Μαΐων Ζαούρ Τσαλίκοφ, για παράδειγμα, ένας από τους δύο γιους του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, απέρριψε τις προτάσεις να στρατευθεί και να σταλεί στην Ουκρανία: «Τι σχέση έχω εγώ με τις Ενοπλες Δυνάμεις; Υπάρχουν στρατιωτικοί, επαγγελματίες, ειδικοί. Εγώ δεν ξέρω από αυτά». Και οι γιοι πολλών άλλων κορυφαίων ρώσων αξιωματούχων αρνήθηκαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, σημείωσε η Βασίλιεβα.

Κατόπιν, η Telegraph θύμισε ότι από την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, γόνοι αρκετών επιφανών ρώσων αξιωματούχων έχουν μιλήσει εναντίον της ή έχουν κάνει αόριστες δηλώσεις περί καταδίκης της βίας, φέρνοντας σε αμηχανία τους γονείς τους. Η Λίζα Πεσκόβα, κόρη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δημοσίευσε αντιπολεμικό σύνθημα στον λογαριασμό της στο Instagram την επομένη της εισβολής, ωστόσο το διέγραψε την ίδια ημέρα. Οσο για τον γιο του Πεσκόφ, τον  νεαρό Νικολάι, έπεσε θύμα φάρσας που έστησαν εις βάρος του κακοήθεις. Του παρουσιάστηκαν σαν στρατολόγοι για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του…

Οικογενειακά προβλήματα

Με αφορμή το Ουκρανικό και με άγνωστη αιτία έγιναν και ορισμένα χαριτωμένα παρατράγουδα όσον αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Τον Αύγουστο, ένας ρώσος πολιτικός κατήγγειλε δημοσίως την κόρη του ως «προδότρια», επειδή μίλησε ανοιχτά κατά της εισβολής, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συμμετοχή στην ανατροφή της από ηλικίας τριών ετών και έβγαλε το συμπέρασμα ότι πάσχει από ψυχική διαταραχή. Ο Εντουαρντ Ισάκοφ είπε ότι διέκοψε τους δεσμούς του με την 25χρονη κόρη του Νταϊάνα «από τη στιγμή που έμαθα ότι είχε αντιρωσική θέση».

Ο Γιάροσλαβ Μιρόνοφ, ο 44χρονος γιος του Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτη ενός από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα που στηρίζουν τον Πούτιν, καταδίκασε το Κρεμλίνο αμέσως μετά την εισβολή. Ο πατήρ Μιρόνοφ, ο οποίος γιορτάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό που αποκαλεί «απελευθέρωση της Ουκρανίας», δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνος για τις απόψεις του γιου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...