751
Εικόνα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στις φυλακές Ποκρόφ, στις 26 Μαρτίου, όπου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Life, εικονίζεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ψηλός με τη στολή φυλακισμένου στο κέντρο, να μιλάει με έναν δεσμοφύλακα, ενώ παρακολουθούν συγκρατούμενοί του | LIFE.RU/Handout via REUTERS TV

Ρωσία: Την Τετάρτη οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά του Πούτιν για τον Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 11:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/04/2021, 14:03
Εικόνα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στις φυλακές Ποκρόφ, στις 26 Μαρτίου, όπου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Life, εικονίζεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ψηλός με τη στολή φυλακισμένου στο κέντρο, να μιλάει με έναν δεσμοφύλακα, ενώ παρακολουθούν συγκρατούμενοί του
|LIFE.RU/Handout via REUTERS TV

Ρωσία: Την Τετάρτη οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά του Πούτιν για τον Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 11:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/04/2021, 14:03

Ετοιμοι να κατέβουν στους δρόμους για τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει δει η Ρωσία στα χρόνια κυριαρχίας του Πούτιν, δηλώνουν οι αντίπαλοί του.

Την ώρα που η ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τη γιατρό του και τους δικηγόρους του, η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες να βγουν σε πλατείες και προκαθορισμένα σημεία συγκέντρωσης, την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με τους Times.

Ο φυλακισμένος αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου και «η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή», καθώς η κυβέρνηση αρνείται να του παρέχει εξωτερική ιατρική βοήθεια, όπως έχει ζητήσει, σύμφωνα με την προσωπική του γιατρό Αναστασία Βασίλιεβα.

Τη Δευτέρα, η σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μεταφέρει τον Ναβάλνι σε νοσοκομείο για κρατουμένους.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις φυλακές ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική» και ότι εξετάζεται από γιατρό σε καθημερινή βάση.

Ο 44χρονος Ναβάλνι υπέφερε από οξύ πόνο στην πλάτη και αισθανόταν μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια και είχε ζητήσει να αφήσουν τη γιατρό του να τον εξετάσει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Ποκρόφ, όπου βρίσκεται έγκλειστος. Διαμαρτυρόμενος, ξεκίνησε απεργία πείνας.

Αστυνομικοί σε σημείο ελέγχου πριν από τις φυλακές Ποκρόφ / REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Γιάροσλαβ Ασίκμιν, καρδιολόγος, που είδε τις εξετάσεις τις οποίες του έδωσε η οικογένεια του Ναβάλνι, είπε ότι μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, καθώς κινδυνεύει από νεφρική ανεπάρκεια ή ανακοπή.

Η Βασίλιεβα είχε τεθεί υπό κράτηση όταν πριν δύο εβδομάδες είχε μεταβεί στις φυλακές, ανατολικά της Μόσχας, για να δει τον Ναβάλνι.

Η Βασίλιεβα τέθηκε υπό κράτηση όταν πήγε στις φυλακές για να δει τον Ναβάλνι, στις 6 Απριλίου – REUTERS/Maxim Shemetov

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, τον επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι έχει έντονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και είναι πολύ αδύναμος. «Δεν είναι μόνο η απεργία πείνας, αλλά και συνέπειες της δηλητηρίασής του», είπε.

Σε ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, έχουν εγγραφεί μισό εκατομμύριο Ρώσοι για να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε περσινή συγκέντρωση στη Μόσχα – REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ο Λεονίντ Βολκόφ, βοηθός του Ναβάλνι, κάλεσε τους πολίτες να βγουν σε κεντρικές πλατείες στις 7 μ.μ. την Τετάρτη σε βίντεο που ανήρτησε στα social media. «Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να κρατήσει ακόμα. Δεν έχουμε χρόνο», είπε.

Την ίδια ημέρα, έχει προγραμματιστεί η ετήσια ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βουλή για την κατάσταση του έθνους.

Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να απαγορεύσει την οργάνωση της αντιπολίτευσης κατά της διαφθοράς (FBK), ως εξτρεμιστική οργάνωση. Αν συμβεί αυτό, θα βρίσκεται στην ίδια λίστα με ισλαμιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Τα μέλη της θα τιμωρούνται με 10 χρόνια φυλάκιση.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, διευθυντής της οργάνωσης FBK, που βρίσκεται εξόριστος στην Ευρώπη, όπως και ο Βολκόφ, είπε: «Αν μείνουμε τώρα σιωπηλοί, η Ρωσία θα βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι. Η ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία θα γίνει αδύνατη και όποιος διαφωνεί με το καθεστώς θα χαρακτηρίζεται ως εχθρός του κράτους».

Πολλοί Ρώσοι θεωρούν ότι ο Ναβάλνι είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποτρέψει τον Πούτιν να βρίσκεται στην εξουσία ισόβια: «Δεν μου αρέσουν τα πάντα για τον Ναβάλνι, δεν είναι ο δικός μου ηγέτης. Αλλά κανένας άλλος πολιτικός δεν έχει το θάρρος και το κουράγιο του. Για αυτό τον σέβομαι. Μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές μας αργότερα», έγραψε χαρακτηριστικά στα social media ο 55χρονος Μιχαήλ Λάσκεβιτς, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση των αρχών

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα, τους πολίτες, να μην λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις.

«Κάθε επιθετική ενέργεια από συμμετέχοντες σε δημόσιες συναθροίσεις που δεν έχουν λάβει άδεια, ειδικά απόπειρες πρόκλησης συγκρούσεων με τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, θα θεωρείται απειλή προς τη δημόσια ασφάλεια και θα καταστέλλεται άμεσα. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων καλεί τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις και να βγουν στις πλατείες και στους δρόμους που οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως τόπους διαδηλώσεων για την ημέρα της διοργάνωσής τους. Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορονοϊό αυξάνεται με τις μαζικές συναθροίσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση.

«Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα επιτρέψουν αποσταθεροποίηση και θα εφαρμόσυν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση της τάξης στις περιοχές όλης της χώρας».

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλοι οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται και θα θεωρούνται υπεύθυνοι.

Επιπλέον, το υπουργείο κάλεσε τους Ρώσους να ζητήσουν από ανήλικους συγγενείς τους να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...