987
Μερικές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην καμπάνια | Tysya

Ρωσία: Οι γυναίκες προβάλλουν το σώμα τους στο Ιντερνετ χωρίς ρετούς

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 16:49
Μερικές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην καμπάνια
|Tysya

Ρωσία: Οι γυναίκες προβάλλουν το σώμα τους στο Ιντερνετ χωρίς ρετούς

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 16:49

Το νέο κύμα του ρωσικού φεμινισμού έχει εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες στη Ρωσία να ανεβάσουν στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ίδιες χωρίς μέικαπ, χωρίς να κρύβουν ακμή, κυτταρίτιδα, τριχόπτωση, κιλά, ουλές και δυσμορφίες παντός είδους.

Οι ακτιβίστριες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους, τονίζουν ότι έτσι ανατρέπουν στερεότυπα που προκαλούν χαμηλή αυτοπεποίθηση και διατροφικές διαταραχές.

Την καμπάνια με «ετικέτα» #SoMnoyVsyoTak στα ρωσικά (#AllIsFineWithMe στα αγγλικά) ξεκίνησε μία έφηβη που δίνει μάχη με την ανορεξία, και είναι ένα μία από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στη χώρα κατά των στερεοτύπων που θέλουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να εμφανίζονται αψεγάδιαστες στα σόσιαλ μίντια ή να προσπαθούν να μοιάσουν συνέχεια την ρετουσαρισμένη εικόνα μοντέλων και ηθοποιών.

«Η Ρωσία είναι ακόμα μια απόλυτα πατριαρχική χώρα, με εμμονή στο τέλειο σώμα, όπου τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς και η ταπείνωση ενός ανθρώπου για τη μορφή ή τα χαρακτηριστικά του σώματός του, είναι καθημερινό φαινόμενο», εξήγησε στην Guardian η Ζανέτ Ακιλγκόβα, σύμβουλος στην ομάδα δικαιωμάτων των γυναικών «Ισότητα Τώρα».

«Αυτές οι καμπάνιες είναι ένας θετικός τρόπος για να δουν οι άνθρωποι πώς μπορούν να αποδεχθούν το δικό τους σώμα και να ξεπεράσουν τα ταμπού, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Πρόκειται για διαφορετικότητα, συμπερίληψη και αποδοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Εικόνα από την καμπάνια που διοργάνωσε η Tysya με την ετικέτα #AllIsFineWithMe

Ανάλογες κινήσεις γίνονται σε πολλά μέρη και επαγγελματικούς χώρους, όπου ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν τις γυναίκες να γιορτάζουν και να «αγκαλιάζουν» την εμφάνισή τους. Στις πασαρέλες, εμφανίζονται υπέρβαρα μοντέλα, αεροπορικές εταιρίες δεν υποχρεώνουν πια τις αεροσυνοδούς να χρησιμοποιούν μέικαπ κλπ.

Στη Ρωσία, οι γυναίκες μαθαίνουν ότι πρέπει να ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο για να ελκύουν τους άντρες -και οι άντρες ότι αν οι γυναίκες δεν τηρούν αυτά τα πρότυπα ομορφιάς δεν είναι ελκυστικές. Τα παλιά στερεότυπα καλά κρατούν, το ίδιο και ο συντηρητισμός σε μία χώρα, όπου το 2017, πέρασε νόμος που αποποινικοποίησε την ενδοοικογενειακή βία αν το θύμα δεν χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο!

Σε μία προσπάθεια να αλλάξουν αυτά τα πρότυπα, η έφηβη ακτιβίστρια Τίσια (Νατάσα Ζεμλιανούκινα), ζήτησε από τα 1,2 εκατ. ακολούθων της στο Instagram να ανεβάσουν φωτογραφίες τους με την ετικέτα #SoMnoyVsyoTak ή #AllIsFineWithMe.

Ρωσίδες που δεν φοβούνται να δείξουν την αληθινή τους εικόνα στο Instagram

«Στη Ρωσία, σπάνια δείχνουμε ανθρώπους με τα συνηθισμένα σώματά τους. Κορίτσια που δεν είναι αδύνατα, έχουν ακμή ή κάποιο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό αντιμετωπίζουν τα πειράγματα των συμμαθητών τους στο σχολείο και τα πιέζουν να κάνουν δίαιτα. Αυτή η καμπάνια έχει στόχο να δείξει ότι όλα τα σώματα είναι όμορφα και σωστά όπως είναι. Κανένα σώμα δεν χρειάζεται αλλαγές ή βελτιώσεις».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

⠀ ⠀ #СоМнойВсёТак ⠀ Стандарты красоты разрушают жизни, самооценку и здоровье девушек ⠀ Этот проект – то, о чём нельзя молчать ⠀ Тема бьёт по больному и отзывается до мурашек и слёз, но вдохновляет на любовь к своему телу таким, какое оно есть ⠀ ⠀ Важный социальный ролик вышел на канале «ТУСИМ У ТУСИ» – ссылка в шапке профиля ⠀ ⠀ Нужно, чтобы как можно большее количество людей увидело этот выпуск ⠀ Поэтому смотри его прямо сейчас, не откладывая, рассказывай знакомым и участвуй во флешмобе, цель которого – распространение философии любви к себе БЕЗ стандартов женской красоты ⠀ Напиши в посте свою историю, покажи себя в сториз без макияжа и масок, поставь наш хештег, сделай шаг к принятию себя и помоги другим ⠀ ⠀ ⠀ Со мной всё так ⠀ А с тобой? ⠀

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Туся (@tysya) στις

Περισσότερα από 2.500 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τίσια, ανεβάζοντας φωτογραφίες, ενώ ένα βίντεο όπου εμφανίζονται μοντέλα με ουλές, σημάδια από εγκαύματα και άλλα «ελαττώματα», έχει συγκεντρώσει ένα εκατ. προβολές και εκατοντάδες θετικά σχόλια.

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η φεμινιστική ατζέντα στη Ρωσία ήταν σχεδόν κρυφή, αλλά πλέον, διαθέτει ένα πολύ πιο φανερό προφίλ. Αυτό φαίνεται και σε νέες διαφημιστικές καμπάνιες, φωτογραφίσεις σε περιοδικά μόδας και πάμπολλες αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια που επικεντρώνουν στην αποδοχή του σώματός μας όπως είναι», πρόσθεσε η Ακίλγκοβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...