362
Πλάνα που μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ την Τρίτη, αναφερόμενα στις συνέπειες των ζημιών στον αγωγό αμμωνίας | Twitter / @nexta_tv

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:00
Πλάνα που μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ την Τρίτη, αναφερόμενα στις συνέπειες των ζημιών στον αγωγό αμμωνίας
|Twitter / @nexta_tv

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:00

Κατηγορίες για την ανατίναξη ενός τμήματος του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός στην περιοχή του Χαρκόβου αντήλαξαν τις τελευταίες ώρες η Μόσχα και το Κίεβο, στον απόηχο της καταστροφικής έκρηξης σε ακόμη μια υποδομή στην περιοχή, στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα, για το οποίο οι δύο εμπόλεμες πλευρές επίσης επιχείρησαν να επιρίψουν ευθύνες η μια στην άλλη.

Η έκρηξη στον αγωγό σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Μασιούτοβκα, ένα μικρό χωριό που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα απέδωσε την ενέργεια σε «ουκρανούς σαμποτέρ» ενώ η Ουκρανία υποστήριξε ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Από την έκρηξη «αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν», ανέφερε την Τρίτη το ρωσικό υπουργέιο Αμυνας. «Τους προσφέρθηκε κάθε απαραίτητη ιατρική βοήθεια».

Ο αγωγός, που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι, στις όχθες του ποταμού Βόλγα με την Οδησσό, το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας –βασικού συστατικού των ορυκτών λιπασμάτων– κυρίως με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο αγωγός, σε λειτουργία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, είχε απενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, με την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα ήλπισε στην επαναλειτουργία του.

Η επαναλειτουργία του αγωγού, μάλιστα, αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, σε σχέση με τη συμφωνία για τα δημητριακά που κατέστησε δυνατές τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών δημητριακών, όπως μετέδωσε το AFP.

«Αυτός ο αγωγός αμμωνίας ήταν ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η ίδια κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «κατάφερε σκληρό πλήγμα στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας».

«Ο μόνος που δεν είχε συμφέρον από την επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας, είναι το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η συμφωνία για τα δημητριακά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2022 από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Αυτή η καθοριστικής σημασίας συμφωνία για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, που επέτρεψε τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρατάθηκε τον Μάιο για δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για μια άλλη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές της, κυρίως των λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...