344
Αστυνομικοί στη Μόσχα ξυλοκοπούν διαδηλωτή κατά των μεταρρυθμίσεων Πούτιν | REUTERS/Sergei Karpukhin

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Ασφαλιστικού του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:13
Αστυνομικοί στη Μόσχα ξυλοκοπούν διαδηλωτή κατά των μεταρρυθμίσεων Πούτιν
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Ασφαλιστικού του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:13

Η αστυνομία στη Ρωσία προχώρησε σε πάνω από 800 συλλήψεις σε όλη τη χώρα σε μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό που υποκίνησε η αντιπολίτευση.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας, μία κίνηση που έριξε στα χαμηλότερα επίπεδα των τεσσάρων τελευταίων ετών τη δημοφιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν (έπεσαν από το 77% στο 63% σε δύο μήνες).

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το όριο θα αυξηθεί σταδιακά από τα 60 στα 65 χρόνια για τους άνδρες και από τα 55 στα 60 για τις γυναίκες. Η παραχώρηση που δέχτηκε ο Πούτιν ήταν να μην αυξηθεί το όριο για τις γυναίκες ως τα 63.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν  ότι το 80% των πολιτών είναι κατά των σχεδίων. Πολλοί φοβούνται ότι δεν θα ζήσουν αρκετά για πάρουν σύνταξη, καθώς το προσδόκιμο για τους άνδρες είναι 66 έτη, αν και για τις γυναίκες είναι 77 χρόνια.

Στη Μόσχα, όπως σημειώνει ο Guardian, περί τους 2.500 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πούσκιν, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να παραιτηθούν. Φώναζαν μεταξύ άλλων «Ο Πούτιν είναι κλέφτης» και «Όχι στις αυξήσεις των ορίων».

Ωστόσο όταν προσπάθησαν να κινηθούν προς το Κοινοβούλιο, η αστυνομία έκανε χρήση εκτεταμένη χρήση βίας και τους απώθησε.

Στην Αγία Πετρούπολη οι Αρχές προσήγαγαν 354 άτομα, σύμφωνα τουλάχιστον με ιστοσελίδα που καταγράφει περιστατικά συλλήψεων σε πολιτικές εκδηλώσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ψηφίζει για τον δήμο της Μόσχας – φυσικά τον εκλεκτό του (Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS)

Στις διαμαρτυρίες κάλεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος από τις 25 Αυγούστου είναι στη φυλακή με ποινή 30 ημερών. Ο ίδιος λέει ότι η φυλάκιση είναι προσχηματική για να μην ήταν παρών στις πορείες της Κυριακής.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ακόμη γιατί το Google δέχτηκε το αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης να αποσυρθούν οι διαφημίσεις που καλούσαν τους πολίτες σε διαμαρτυρία.

Χθες Κυριακή ήταν και η ημέρα περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, την επανεκλογή του κέρδισε ο εκλεκτός του Πούτιν δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. Και σε αυτή την περίπτωση η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι υποψήφιοί της  εμποδίστηκαν με διάφορους τρόπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...