679
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς χαιρετά τους θεατές μετά τη νίκη του επί του Μπούστα | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ρολάν Γκαρός: Καλπάζει προς τον τελικό ο Τσιτσιπάς

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουνίου 2021, 18:09
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς χαιρετά τους θεατές μετά τη νίκη του επί του Μπούστα
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ρολάν Γκαρός: Καλπάζει προς τον τελικό ο Τσιτσιπάς

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουνίου 2021, 18:09

Ο Πάμπλο Καρένιο Μπούστα είναι το τέταρτο «θύμα» του ακατανίκητου, μέχρι στιγμής, Στέφανου Τσιτσιπά στο εφετινό Ρολάν Γκαρός.

Στην πρώτη τους αναμέτρηση σε γκραν-σλαμ τουρνουά, ο κορυφαίος έλληνας τενίστας όλων των εποχών νίκησε τον 29χρονο Ισπανό, Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης με 3-0 σετ (6-3, 6-2, 7-5) και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Γαλλικού Οπεν. Στους «8» θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεβ, ή τον Χιλιανό Κριστιάν Γκαρίν.

Κλασικός εκπρόσωπος της ισπανικής «σχολής», ο Μπούστα, ο οποίος μέσα στο 2021 κατέκτησε τον όγδοο τίτλο της καριέρας του, θεωρείται ικανός να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο σε χωμάτινη επιφάνεια. Αλλά ο Στέφανος «δεν παίζεται» αυτή την εποχή. Από την αρχή της σεζόν έχει να επιδείξει τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλον τενίστα (37 σε 45 αγώνες), ενώ στο χώμα, σε 23 ματς έχει ηττηθεί μόλις τρεις φορές: από τον Ράφα Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς (στο τάι-μπρέικ). Διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του.

Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές τον αναφέρουν ως το Νο 2 φαβορί για την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός. Ενας από αυτούς, ο Μπιλ Κόνελι του ESPN, πιστεύει οτι αυτή είναι η ιδανική συγκυρία για να κάνει το πιο μεγάλο του άλμα. Πρώτον, γιατί βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα και επιδεικνύει εντυπωσιακή σταθερότητα στην απόδοσή του – οκτώ διαδοχικές νίκες δεν είναι εύκολο πράγμα. Και, δεύτερον, επειδή οι αντίπαλοι που θα μπορούσαν να του φράξουν τον δρόμο προς τον τελικό είναι ελάχιστοι, πια.

Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από το ματς του Τσιτσιπά με τον Μπούστα

Χάρη και στην καλή του τύχη στην κλήρωση των αγώνων, τα «ιερά τέρατα» του τένις αγωνίζονται στην άλλη πλευρά του ταμπλό. Ο Τζόκοβιτς, που τον «πλήγωσε» στον περσινό ημιτελικό, και ο Ναδάλ των 13 τροπαίων στη διοργάνωση, μόνο στον τελικό μπορεί να βρεθούν απέναντί του (ο Ρότζερ Φέντερερ ανακοίνωσε χθες πως αποσύρεται από το Γαλλικό Οπεν). Επιπλέον, ο Σταν Βαβρίνκα, που τον είχε αποκλείσει στο Ρολάν Γκαρός του 2019, δεν ταξίδεψε στο Παρίσι. Ο Ντόμινικ Τιμ αποκλείστηκε, άδοξα, στην πρεμιέρα του τουρνουά, ενώ ακόμη ένα μέλος του top-10, ο Αντρέι Ρούμπλεφ (Νο 7) είχε την ίδια τύχη με τον Αυστριακό. Τον πέταξε έξω το Νο 42 της παγκόσμιας κατάταξης, μόλις στον πρώτο γύρο.

Ο αναλυτής του ESPN το πηγαίνει ακόμη παραπέρα, συγκρίνοντας τα επιτεύγματα του Στέφανου με εκείνα του Φέντερερ όταν βρισκόταν στην ίδια ηλικία. «Πλησιάζοντας τα 23 του χρόνια (θα τα κλείσει στις 12 Αυγούστου), ο Τσιτσιπάς έχει πετύχει περισσότερα απ’ όσα θα καταφέρουν σε όλη τους την καριέρα οι περισσότεροι επαγγελματίες τενίστες: 7 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων του ATP Finals (2019) και του Masters στο Μόντε Κάρλο (2021), και τρεις προκρίσεις σε ημιτελικούς, σε γκραν-σλαμ τουρνουά», τονίζει ο Κόνελι και προσθέτει: «Εχει κερδίσει 26 παιχνίδια στα πρώτα 14 γκραν σλαμ στα οποία έχει αγωνιστεί, όσα και ο Ρότζερ Φέντερερ σε αντίστοιχο αριθμό συμμετοχών. Και τα κοινά τους στοιχεία δεν σταματούν εδώ. Ο Τσιτσιπάς διαθέτει ένα από τα πιο κυρίαρχα σερβίς, ένα backhand και ένα forehand που δημιουργεί κοφτές γωνίες από το πουθενά».

Ο Τσιτσιπάς εν δράσει στον αγώνα του με τον ισπανό τενίστα

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Από το Αυστραλιανό Οπεν του 2019, τότε που είχε αποκλείσει τον Φέντερερ, αναρωτιόμαστε αν και πότε θα φτάσει να γίνει ένας από τους κυρίαρχους του παιχνιδιού. Καμιά φορά, το ξέσπασμα δεν έρχεται ποτέ. Αλλά μετά την πορεία του στο Παρίσι, πέρυσι τον Οκτώβριο, στη Μελβούρνη τον Ιανουάριο, και τη σεζόν που κάνει ώς τώρα στο χώμα, μάλλον ήρθε η ώρα, ο Τσιτσιπάς να εκτοξευθεί. Κι αν διατηρήσει τη φόρμα του, η κλήρωση στο Παρίσι του επιτρέπει να κάνει την καλύτερή του εμφάνιση σε γκραν-σλαμ».

Οχι πως δεν έχουν απομείνει επικίνδυνοι αντίπαλοι στη δική του πλευρά του ταμπλό. Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ είναι ένας από αυτούς. Ο Ντανίλ Μεντβέντεβ, τον οποίο πιθανότατα θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο, επίσης. Μάλιστα, ο 25χρονος Ρώσος, αν και μέχρι πρότινος δεν είχε… σταυρώσει νίκη στο κοκκινόχωμα του Παρισιού, είναι, διαχρονικά, ο «κακός δαίμονας» του Τσιτσιπά. Υπάρχουν κι άλλοι υπολογίσιμοι. Αλλά στο χώμα είναι καλύτερος από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του. Ποτέ άλλοτε οι πιθανότητες του «Τσιτσιφάστ» να παίξει σε έναν γκραν-σλαμ τελικό δεν ήταν καλύτερες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...