503
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα βάζει με τον Πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση καλώντας τον να μην συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ | SOOC

Ρίχνει το γάντι ο Πρόεδρος της Βουλής: Αν ενοχλήθηκε η ΝΔ, ας μου κάνει πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 14:22
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα βάζει με τον Πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση καλώντας τον να μην συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
|SOOC

Ρίχνει το γάντι ο Πρόεδρος της Βουλής: Αν ενοχλήθηκε η ΝΔ, ας μου κάνει πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 14:22

Ο Νίκος Βούτσης έδωσε συνέχεια στο επεισόδιο της Τρίτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία κάτω) και με αφορμή διαρροές της Πειραιώς για το πρόσωπό του, προκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν το επιθυμεί, να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες αμφισβήτησής του ως Προέδρου της Βουλής.

«Αν υπάρχει διάθεση από οποιαδήποτε πλευρά, υπάρχει η διαδικασία του Συντάγματος και μπορεί άνετα να κινηθεί. Όλα τα άλλα και μάλιστα με διαρροές, επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιτρέπουν την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν», σημείωσε σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην οποία, όπως έκανε γνωστό, έθεσε το θέμα διαρροών της ΝΔ εναντίον του.

«Εθεσα το ζήτημα στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εκ του Συντάγματος υπάρχει σαφής διεργασία ενστάσεων, αντιρρήσεων για τον Πρόεδρο της Βουλής και την έναρξη διαδικασίας, αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει. Αυτό έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επέμεινε, «δεν είναι κατανοητή οποιαδήποτε διαδικασία διαρροών στην οποία δεν έδωσα απάντηση ούτε πρόκειται να δώσω γιατί σέβομαι τον θεσμικό μου ρόλο. Ούτε τεχνικών εντάσεων και όξυνσης. Προσπαθώ να προλαβαίνω την πολιτική όξυνση με επεισόδια πέρα από αυτά που είναι εύλογα στην αίθουσα».

Απάντηση ΝΔ

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής πηγές της ΝΔ σχολίασαν χαρακτηριστικά: «Ας μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ο κ. Βούτσης έλαβε χθες ένα σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε».

Οι διαρροές που ερέθισαν τον Νίκο Βούτση

Πηγες της Πειραιώς προσάπτουν στον κ. Βούτση ότι συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων.

»Στην χθεσινή συζήτηση, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης, δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη. Κάτι που δεν παραλείπει να κάνει όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ. Αλλά το χθεσινό ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Προς επίρρωση των λεγομένων τους, αναφέρουν ενδεικτικά ότι ο Πρόεδρος της Βουλής :

  • Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της. Και αυτό το κάνει προφανώς διότι οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.
  • Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.
  • Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

«Και μόνο η φράση που εκστόμισε ο κ. Βούτσης (είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο) απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της κατάχρησης της εξουσίας του. Ορθότατα, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε αυτό που διαπιστώνουν τελικά ακόμη και οι πολίτες που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου: ότι συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου», υπογραμμίζουν από την Πειραιώς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...